Zó houd je je seksleven leuk als jullie een kind willen

Het concept van zwanger worden laat vrij weinig te raden over (hint: er komt seks bij kijken). Maar in de praktijk is het vaak allesbehalve simpel en kan het besluit om de anticonceptie de deur uit te doen een relatie flink onder druk zetten.

Want zodra je er eenmaal echt voor gaat, komt het besef dat een kind krijgen lang niet altijd vanzelf gaat. Je moet je cyclus bijhouden, rekening houden met wat je eet en timen wanneer het beste moment is om met elkaar naar bed te gaan. En wanneer je seks hebt met een stopwatch, lijkt de romantiek opeens ver te zoeken. Geplande seks kan nogal geforceerd en op een gegeven moment een tikje saai voelen. Is dat slecht voor je relatie?

Opwindend

‘Seks met conceptie als intentie kan in eerste instantie heel spannend en opwindend zijn’, zegt gynaecoloog dr. Jeannie Kim van de Columbia University. ‘Sommige mensen voelen zich bevrijd van het condoom en andere anticonceptie of vinden het idee van een nieuw leven creëren met één simpele daad een cool concept.’ Maar: juich niet te vroeg. ‘Iedere activiteit die je moet plannen en waar je bewust moeite voor doet kan op een gegeven moment aanvoelen als een routineklusje zoals de vaatwasser inruimen.’

LEES OOK: 11x dit vertelt niemand je over seks na de bevalling

Veelgemaakte fouten

Ze benadrukt dat koppels moeten beseffen dat het wel een jaar kan duren voor een vrouw zwanger wordt (en dat dus heel normaal is). Als het in de eerste of tweede maand niet meteen raak is, is er dus geen enkele reden tot zorgen. Nog meer veelgemaakte fouten: de ovulatie verkeerd berekenen, altijd hetzelfde standje en zelfs teveel seks – wat kan leiden tot een ‘seks burn-out‘.

Forceer niets

Probeer wanneer je een strak ovulatie-schema bijhoudt alles toch zo stressvrij mogelijk te houden. ‘Het kan misschien niet altijd spontaan gaan, maar probeer het wel zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Forceer niets, want dat leidt geheid tot ruzie. Herinner je dat jullie in hetzelfde team zitten en hetzelfde doel hebben.’

Hoe je het ook went of keert; seks krijgt een andere lading zodra jullie besluiten een kind te willen. Dit is wat er in zijn hoofd omgaat als jullie tussen de lakens kruipen met dat doel.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zó houd je je seksleven leuk als jullie een kind willen
Sluiten