Belangrijke vraag: kan ik gewoon seks hebben met mijn zwangere vrouw?

Spoiler: ja!

En dan is het zover: je wordt voor het eerst vader. Super spannend, want: allemaal nieuw. Niet voor niets vraag je je waarschijnlijk veel dingen af. Eén van de belangrijkste vragen is (natuurlijk :-)): kan ik seks hebben met mijn zwangere vrouw?!

Het is een volstrekt logische vraag. Eentje die natuurlijk belangrijker wordt naarmate de zwangerschap vordert. De eerste weken en maanden zul je niets merken en zelfs wanneer haar buik voorzichtig begint te groeien, zal er weinig veranderen. Maar dan…

Doe ik de baby pijn?!

Om bij het begin te beginnen: jullie hebben waarschijnlijk al meerdere malen seks gehad terwijl zij zwanger was, zonder dat jullie het wisten. Maak je de eerste paar maanden dan ook geen zorgen: ze is niet van suiker en je doet haar noch de baby pijn. Maar hoe gaat het met die baby in haar buik tijdens de seks naarmate de baby groeit?

Ook hier is het antwoord: maak je geen zorgen. Oftewel: geniet er gewoon van. In principe kunnen jullie seks hebben tot aan de komst van de baby. En daar heeft de baby echt geen last van. En nee, hij of zij kan er ook niet door beschadigd raken. Want echt, je zult niet de eerste zijn die dat denkt. Eerlijk is eerlijk, er zijn wel enkele uitzonderingen waarbij het geen goed idee is om seks te hebben met je zwangere vrouw. Sorry…

Wanneer is het onverantwoord?

In sommige gevallen is het vanuit medisch oogpunt en veiligheid voor haar en de baby nodig om te stoppen met seks. Het kan dan gaan om abnormale bloedingen of zwangerschapsgerelateerde aandoeningen (denk aan zwangerschapsdiabetes, verhoogde bloeddruk, problemen met de placenta of bekkeninstabiliteit). In een normale zwangerschap waarin deze zaken niet spelen, is seks – ik herhaal! – geen enkel probleem. Hebben jullie twijfels? Raadpleeg dan de huisarts voor uitsluitsel.

Seks met een zwangere vrouw draait ook om gevoel

Het is belangrijk om tijdens de seks als met je zwangere vrouw, op jullie – vooral haar – gevoel af te gaan. Ze zal zelf aangeven wat voor haar wel en niet werkt en welke standjes wel en niet comfortabel zijn. Ook tijdens de zwangerschap moet seks natuurlijk draaien om plezier. En zolang de seks voor haar aangenaam voelt, hoef jij je om haar en de baby geen zorgen te maken.

Even een laatste toevoeging van man tot man: je zult begrijpen dat in het laatste stadium van de zwangerschap beestachtige oerseks er niet meestal meer in zit. Ga dus vooral op je gevoel af en volg de signalen die zij geeft. Je zult merken dat haar zwangerschap de seks een nieuwe en hele mooie dimensie geeft. Enjoy!