De mama 24 feb 2018 Melissa Eissens

Houd hier rekening mee als je seks hebt tijdens je zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap. Op het ene moment moet je er niet aan denken en op het andere moment kun je niet wachten. Is het veilig? Wanneer kan het niet? Heeft het effect op de baby? Je leest het hier.

Als je zwanger bent staat je (seks)leven op z’n kop. Op het begin heb je vaak minder behoefte aan seks, maar bij veel vrouwen komt dit na enige tijd weer terug. Je bent dan ook al enige tijd zwanger dus het is niet gek dat veel aanstaande ouders zich afvragen of seks tijdens de zwangerschap wel veilig is.

Seks tijdens de zwangerschap

Het is natuurlijk ook even wennen en misschien nog een gek idee: seks met een baby in je buik. Het ligt er ook aan hoe je je als vrouw op dat moment voelt. De zwangerschap zorgt ervoor dat je hele hormoonhuishouding overhoop is, dus vooral in het begin kun je last hebben van misselijkheid en vermoeidheid, maar er zijn ook vrouwen die juist heel veel zin hebben om samen het bed in te duiken. Dit verandert bij iedere vrouw weer per trimester.

Veiligheid voorop

Seks tijdens de zwangerschap is in bijna alle gevallen veilig. Je baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je baby geraakt wordt of dat je hem bezeerd. De mucusplug beschermt de baarmoeder tevens tegen infecties. Hoewel de kans op een zwangerschap bij een zwangere vrouw een ondenkbaar iets is, is de kans op een soa wel even groot. De slijmprop, die de baarmoeder afsluit tegen bacteriën en ander gespuis, houdt geen soa’s tegen. Dat is wel iets om goed rekening mee te houden.

LEES OOK: 8 redenen waarom seks tijdens je zwangerschap een supergoed idee is

Wanneer je het beter niet kunt doen:

  • Wanneer je vliezen zijn gebroken is de scheiding tussen je baby en de buitenwereld weg. Hierdoor heb je meer kans op infecties tijdens gemeenschap.
  • Je verliest bloed. Het is normaal voor een zwangere vrouw om na de seks een beetje bloed te verliezen. Maar als dit veel is, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak daarvan is. Bespreek dit dan met je verloskundige.
  • Wanneer je partner een soa heeft. Een seksueel overdraagbare aandoening is niet alleen schadelijk voor jou maar kan ook gevaarlijk zijn voor je baby.
  • Als je weeën hebt voor week 37 kun je beter geen risico’s nemen. Vrijen kan de bevalling namelijk bespoedigen als deze op het punt staat om te beginnen.
  • Of als je verloskundig heeft gezegd dat je beter geen seks kunt hebben tijdens de zwangerschap. Het kan zijn dat het in jouw specifieke situatie voor complicaties zorgt.

Positief

Een orgasme kan tijdens je zwangerschap intenser aanvoelen. Veel vrouwen die seks hebben tijdens de zwangerschap ervaren dit dan ook positief. Vrouwen die nooit een orgasme hebben gehad kunnen er nu makkelijker een krijgen. Of vrouwen ervaren meer orgasmes achter elkaar. Het verhoogde vochtgehalte in de buik en een betere doorbloeding in de vagina zorgt ervoor dat alles gevoeliger aanvoelt.

Ook positief voor je baby

Je hoeft niet bang te zijn dat je baby er last van heeft wanneer jullie de slaapkamer onveilig maken. Je baby voelt er namelijk vrij weinig van wanneer jij een orgasme hebt. De hormonen die vrijkomen na het klaarkomen hebben eerder een positief effect op je kindje, de samentrekking van je baarmoeder kan als een lichte streling aanvoelen.

Wat anders kan aanvoelen

Door een orgasme trekt je baarmoeder samen. Tijdens de zwangerschap kan dit het gevoel geven alsof je lichte weeën hebt of zorgen voor een beetje pijn. Het kan ook zijn dat je aan het eind van de zwangerschap een harde buik krijgt na een orgasme. Geen zorgen, je buik voelt misschien wat onprettig aan maar dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Houd hier rekening mee als je seks hebt tijdens je zwangerschap
Sluiten