De mama 14 mei 2019 Marleen Staal

Seks na de bevalling: waarom je echt moet wachten tot jij er klaar voor bent

Na de bevalling is seks misschien wel het laatste waar je aan denkt. Logisch, want je lijf heeft een optater gehad en je seksleven heeft een deuk opgelopen. Vind je het gek met zo weinig slaap. Voel je daarom ook niet schuldig, de seks kan prima wachten tot jij er klaar voor bent.

In dit geval voor jezelf kiezen, is soms moeilijker dan je denkt. Hoewel je aandacht volledig naar die kleine spruit gaat, wil je natuurlijk ook jouw partner genoeg aandacht en liefde geven. Deze twee dingen in balans houden is lastig, zeker wanneer je stijf staat van de hormonen, een lijf hebt dat nog moet herstellen en een baby die alle energie opslurpt.

Seks is niet het allerbelangrijkste

Seks is dan wel het laatste waar je aan denkt. Toch is dit een belangrijk element in elke relatie, maar let wel: niet het allerbelangrijkste. Natuurlijk weet jij ook wel dat liefde verder gaat dan wat vuurwerk tussen de lakens, maar jezelf onnodig over die drempel zetten is het laatste wat je moet doen.

Na de bevalling weer voor de eerste keer seks hebben met je partner is iets waar niet je lief, maar toch echt jij voor de volle honderd procent klaar voor moet zijn. Dit overhaast doen, is niet goed voor je lijf noch voor je mind.

Best schokkend om te lezen dat 31% van de millennial vrouwen seks heeft met haar partner voordat ze zich daar eigenlijk klaar voor voelde. Dat blijkt uit onderzoek van State of Motherhood van dit jaar.

Geen standaard wachtperiode

Hoewel natuurlijk er niet een standaard periode is vastgesteld hoelang je moet wachten, raden veel dokters en verloskundigen aan om minstens zes weken te wachten. Ben je voorbij deze periode, dan nog is het alsnog aan jou de beslissing of je er klaar voor bent. Zoiets als ‘te lang wachten’ bestaat echt niet.

Over die zes weken gesproken, uit het onderzoek bleek dat maar liefst 53% van de moeders pas weer geïnteresseerd is in seks na deze zes weken tegenover 11% van de moeders die er weer klaar voor zijn vóór de zes weken. Opvallend is dat vrouwen onder de 30 jaar eerder weer zin hebben in seks dan vrouwen boven deze leeftijdsgrens.

Meer tijd nodig

Wat verder ook duidelijk naar voren kwam in het onderzoek was dat 40% van de moeders langer de tijd nodig heeft. Dan spreken we niet over een paar extra weken, maar over zes maanden tot een jaar. Je bent dus echt niet de enige die wat meer ruimte nodig heeft om weer klaar te zijn voor seks.

Wat we daarmee eigenlijk willen zeggen: neem vooral de tijd, jouw tijd. Zodra de seks pijn doet of het voelt niet goed, moet je er gewoon mee stoppen. Want seks na de bevalling hoort net zo leuk en fijn te zijn als ervoor.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Seks na de bevalling: waarom je echt moet wachten tot jij er klaar voor bent
Sluiten