De baby 29 aug 2017 Susan Dalstra

Waarom het een goed idee kan zijn om schopjes te tellen tijdens je zwangerschap

De Amerikaanse moeder Leigh-Anne John was tijdens haar derde zwangerschap tot het bijna obsessieve af bezig met de schopjes van haar ongeboren baby tellen. ‘Ik bleef maar tellen. Waarschijnlijk nog meer dan zou moeten’, geeft ze toe. 

Het is niet gek dat Leigh-Anne zo bevangen was door de schopjes van haar baby. Tijdens haar tweede zwangerschap verloor ze haar ongeboren baby verdrietig genoeg met 37 weken door een bloedprop in de placenta. Logisch dus dat ze tijdens haar derde zwangerschap nog alerter en zenuwachtiger was dan normaal. ‘Ik was me bewust van al haar bewegingen. Ik telde iedere dag, en als ik haar even niet voelde dronk ik een glas sap en begon ik weer te tellen.’

Geobsedeerd

Nou is Leigh-Anne een extreem geval en is het zeker niet de bedoeling geobsedeerd te raken door de bewegingen van je baby. Maar voor het bewust tellen van de schopjes valt wel wat te zeggen. Schopjes tellen houdt in dat je twee uur lang de bewegingen van je baby volgt – net zo lang tot je 6 tot 10 schopjes hebt geteld.

Probleem

De schopjes tellen geeft niet alleen een geruststellend gevoel, maar kan ook helpen er op tijd achter te komen wanneer er iets mis. Wanneer de bewegingen afnemen, kan dat wijzen op een probleem. Het kan heel goed zijn dat de baby gewoon slaapt of in een minder voelbare positie ligt, maar het kan ook duiden op een tekort aan vruchtwater, een gescheurde vruchtwaterzak of een verstrikte navelstreng.

28 weken

Als je het een fijne gedachte vindt om de schopjes te tellen, kun je daar vanaf 28 weken mee beginnen. Vanaf dat moment kun je de schopjes namelijk het best onderscheiden van je eigen spijsvertering en is de baby groot genoeg om duidelijke bewegingen te voelen. Voor de tijd is het tellen nog niet betrouwbaar genoeg.

Het is niet ingewikkeld om de schopjes te tellen. Pak een moment op de dag waarop je kan ontspannen zonder al teveel afleiding. Ga het liefst voor een moment waarop je merkt dat de baby het actiefst is. Sommige vrouwen ervaren zes schopjes binnen tien minuten, bij andere blijven bewegingen soms uit. Drink of eet dan iets om de baby wakker te maken.

LEES OOK: 7 x zo maak je contact met je baby terwijl ‘ie nog in je buik zit

Veranderingen

Als je wat hebt gegeten en na twee uur nog steeds niets hebt gevoeld, is het verstandig contact op te nemen met een arts of verpleegkundige. Datzelfde geldt als je veranderingen in de bewegingen merkt. De beweging worden kleiner naarmate je de uitgerekende datum nadert, maar de frequentie zou nog wel hetzelfde moeten zijn. Als je mini me normaal gesproken een soort David Beckham is en de bewegingen opeens drastisch afnemen, is het ook goed om contact op te nemen met een huisarts of verloskundige.

Iedere duidelijke verandering in beweging moet eigenlijk onderzocht worden. Door iedere dag te tellen leer je je baby beter kennen en voel je beter aan wanneer er iets niet klopt.

Stress

Laat je daarentegen niet helemaal opslokken door schopjes –  hoe verleidelijk dat ook is. Als je zenuwachtig wordt van schopjes tellen, levert het je stress op en kun je het wellicht beter laten of met de huisarts een oplossing bedenken. Daarentegen kan het tellen je ook een gevoel van controle geven in een situatie waar je verder maar weinig over te zeggen hebt. ‘Ik probeerde het tellen gewoon te zien als dierbare tijd met mijn meisje’, zegt Leigh-Anne. ‘Ik probeerde niet te denken aan wat de schopjes betekenden in het verleden en gewoon te genieten van haar bewegingen.’

Voor aanstaande vaders kan het moeilijk zijn om voor te stellen hoe die schopjes voelen. Met deze bijzondere armband maken mannen daar toch onderdeel van uit. 

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Today's Parent

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Waarom het een goed idee kan zijn om schopjes te tellen tijdens je zwangerschap
Sluiten