De mama 21 jul 2018 Marleen Staal

Zo deal je met je schoonmoeder nu de baby er is

Baby’s en vrouwen, we gaan er gewoon op een andere manier mee om dan mannen. Elke moeder ervaart de zwangerschap ook anders. Dat geldt niet alleen voor degene die zwanger is, maar ook voor oma’s, vriendinnenmoeders én vooral de laatste: je schoonmoeder.

Schoonmoeder

Je relatie met je schoonmoeder is misschien wel heel anders dan met je eigen moeder. Misschien heb je niet zoveel met haar of ben je juist erg close. Nu je zelf moeder bent, zal deze relatie wellicht ook wel veranderen.

Niet gek, want alles is in principe anders, maar toch kan het een struggle zijn waar je tegenop ziet. Zeker als je schoonmoeder andere verwachtingen heeft dan jij als het aankomt op bezoekjes, oppassen of haar rol bij de opvoeding. Hoe dan ook is ze in je leven en dus kun je samen maar het beste ervan maken. Maar hoe?

LEES OOK: Deze oma bevalt voor de tweede keer van haar eigen kleinkind

Zie het vanuit haar perspectief

Jaloezie is een emotie die zich op vele manieren kan laten zien. Als je de reactie van je schoonmoeder niet begrijpt op sommige situaties of ze komt erg pusherig over, dan is er misschien iets anders aan de hand.

Je schoonmoeder kan zich buitengesloten voelen nu haar zoon of dochter met jou een gezin vormt met de baby. Hoe ze hier mee omgaat kan verschillend zijn, waardoor jij ook niet zo goed weet wat je ermee aan moet. Probeer je in haar te verplaatsen, maar niet voor haar te denken. Zij worstelt net zoals jij met haar nieuwe rol als oma. Ze wil waarschijnlijk gewoon weten hoeveel en waarin zij zich betrokken kan voelen.

Hulp

Dat brengt ons bij het tweede punt: vraag haar bij te springen als jij hulp nodig hebt. Zo laat jij zien dat je haar waardeert en voelt zij zich meer betrokken in het leven van haar (klein)kind.

Geef hierbij wel je grenzen aan. Spreek bijvoorbeeld af dat ze een paar uurtjes komt voor wat quality time met de baby en dan weer weggaat of ze een keertje komt koken en eten. Leg hierbij ook uit waarom je die grenzen stelt, omdat je zo snel moe bent of waarde hecht aan je momenten alleen met je partner, en ze zal het sowieso snappen.

Focus op het positieve

Geeft je schoonmoeder je vaak ongevraagd advies als het aankomt op de opvoeding? Richt je dan vooral op haar raad waar je wél wat aan hebt. Positieve feedback als het ware. Door je af te wenden van negatief commentaar (‘nee joh, je moet baby’s niet elke keer oppakken als ze huilen’), zal ze hopelijk begrijpen dat je daar niet op zit te wachten. En verschuift ook haar eigen focus.

LEES OOK: Oma worden: 7x handige tips voor je ouders in hun nieuwe rol

Gooi opgekropte gevoelens eruit

In plaats van de emmer litertje vol te laten lopen en uit te vallen op een slecht moment tegen je schoonmoeder, kun je het beste een vriendin in vertrouwen nemen. Vertel haar je struggles, zodat je dit zelf wat meer kan loslaten als je jouw schoonmoeder weer ziet. Natuurlijk is de communicatie tussen jou en je partner ook belangrijk, maar het blijft toch de moeder van hem of haar.

Een derde partij – of het nu je zus, de buurvrouw of een maatschappelijk werkster is – staat objectiever tegenover de situatie en kan je beter helpen dan je partner die er te dicht bovenop staat.

Agree to disagree

Soms kun je na heel veel proberen en alle tips te hebben uitgeprobeerd, niet tot een compromis komen met je schoonmoeder. Dan is het beste om de problemen te erkennen en deze ook niet verder te willen oplossen. Dat kost oneindig veel energie, die jullie allebei vast liever in de baby en andere zaken steken.

Spreek af dat jullie het gewoon niet met elkaar eens worden en probeer discussies te vermijden. Het duurt misschien even, maar het went vanzelf,

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo deal je met je schoonmoeder nu de baby er is
Sluiten