Zwanger 25 sep 2018 Maaike Kooijman

Schone lucht in huis tijdens de zwangerschap? Dat beïnvloedt het geboortegewicht

Dat de gezondheid van de moeder invloed heeft op de gezondheid van de baby, is natuurlijk niets nieuws. Tijdens de zwangerschap drinken we geen alcohol, roken we niet… Maar sta je ook weleens stil bij de lucht die je inademt? Je mag dan nog zo gezond leven, maar wonen in een stad alsnog gelijk staat aan het roken van zo’n 183 sigaretten per jaar. En volgens nieuw onderzoek heeft dat invloed op het geboortegewicht van je baby.

Of nou ja, dat zeggen we verkeerd. De studie, van de Simon Fraser University in Canade, keek technisch gezien niet of vuile lucht slecht is voor de groei van de baby – maar wel of schone lucht goed is. Dat werd onderzocht door middel van het gebruik van luchtzuiveraars in de huizen van zwangere vrouwen.

85 gram meer geboortegewicht voor baby’s in schone huizen

En je raadt het misschien al: de luchtkwaliteit beïnvloedde inderdaad de ontwikkeling van de baby. Kindjes van vrouwen die een luchtzuiveraar in huis hadden in het tweede en derde trimester, wogen gemiddeld 85 gram meer dan kleintjes van vrouwen die dat niet hadden. Dat klinkt niet veel, maar het is bijna hetzelfde aantal grammen als het gemiddelde verschil in gewicht tussen jongetjes en meisjes.

LEES OOK: Met dit verrassende product maak je de leefomgeving van je baby direct gezonder

Het is niet helemaal duidelijk hoe het kan dat luchtkwaliteit zo’n invloed heeft op de groei van baby’s, maar er is wel aangetoond dat de lucht invloed kan hebben op de samenstelling van je bloed. Volgens één van de onderzoekers kan luchtvervuiling daarmee ook invloed hebben op de ontwikkeling en functie van de placenta, schrijft Canadese krant The Star. De foetus zou dan minder toegang hebben tot zuurstof en voedingsstoffen.

Om te onderzoeken of de luchtkwaliteit ook invloed heeft op de verdere ontwikkeling van de kinderen, worden de kindjes van de studie nog een tijdje gevolgd.

Luchtvervuiling aanpakken

Ondanks dat er dus niet per se is onderzocht wat het effect van luchtvervúiling is, willen de onderzoekers de resultaten wel gebruiken om aan te tonen dat er iets gedaan moet worden aan bijvoorbeeld uitlaatgassen. Want als de luchtkwaliteit al invloed heeft op de ontwikkeling van een foetus, hoe groot is de impact dan wel niet als die eenmaal de buik uit is?

Wel goed om te weten: het Canadese onderzoek werd uitgevoerd in Ulaanbaatar, Mongolië, één van de meest vervuilde steden ter wereld. Ondanks dat we niet willen beweren dat de lucht in Nederland nou zo schoon is, hoef je je dus niet meteen zóveel zorgen te maken. Maar eh, misschien toch maar zo’n luchtzuiveraar aanschaffen?

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

The Star

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Schone lucht in huis tijdens de zwangerschap? Dat beïnvloedt het geboortegewicht
Sluiten