De baby 26 mrt 2018 Melissa Eissens

Schadelijke stoffen om van uit de buurt te blijven tijdens je zwangerschap

Schadelijke stoffen komen in veel dingen voor. In zoveel, dat we ze soms even helemaal vergeten. Tijdens de zwangerschap moeten we hier extra goed op letten.

Op het werk of in het dagelijkse leven, er zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je ongeboren kind. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf en daarnaast werken ze hormoonverstorend. Er is nog niet heel veel onderzoek gedaan naar de effecten van schadelijke stoffen op de zwangerschap en de baby. Maar de onderzoeken die gedaan zijn, laten ons zien dat we toch wel voorzichtig moeten zijn.

Haarlak en aceton

Producten die we voorheen misschien wel dagelijks gebruikten, kun je nu beter links laten liggen. Haarlijk bijvoorbeeld, daar zit een stof in die mogelijk tot een miskraam kan leiden. En het geurtje wat de ene lekker vindt en de ander vreselijk: aceton. Ook dit wordt in verband gebracht met miskramen en afwijkingen. Gechloreerde oplosmiddelen zoals tetra, per en tri lijken een verhoogd risico te geven op open lip- en gehemelte spleten.

Verf en cosmetica

Ben je van plan verf te gebruiken? Gebruik dat in water oplosbare verf. Qua make-up is het verstandig om natuurlijke en organische producten te gebruiken, zo weet je zeker dat er geen schadelijke stoffen in zitten en dat het goed is voor je huid.

Etiketten lezen

Lees altijd eerst heel goed de etiketten van chemische stoffen in producten die je altijd al gebruikt, of net nieuw wilt gaan gebruiken. Het beste is natuurlijk om het contact met dit soort producten zoveel mogelijk te beperken. Als je werkt met schadelijke stoffen dan kun je aan de codes op het etiket zien in hoeverre dit product schadelijk is voor je zwangerschap:

R61: kan de ongeboren vrucht schade toebrengen
R63: mogelijk gevaar voor de ongeboren vrucht
R46: kan erfelijke genetische schade veroorzaken
R60: kan de vruchtbaarheid schaden
R62: mogelijk gevaar voor verminderde vruchtbaarheid

Kattenbak en tuinieren

Hier zou je niet zo snel bij stilstaan, maar als je katten hebt kun je beter uit de buurt blijven van de kattenbak. In uitwerpselen van vooral jonge katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor je baby.

Het is bij het verschonen van de kattenbak, tuinieren en de zandbak heel belangrijk om handschoenen te dragen. Heb je iemand anders die het voor je kan doen? Kijk die persoon dan heel lief aan, het is voor jou namelijk nog beter om deze taken even te laten tot na je zwangerschap. Heb je al eens eerder toxoplasmose gehad, dan ben je tegen de ziekte beschermd.

Schadelijke stoffen die je beter kunt vermijden

• Nagellakremover met aceton
• Verf met terpentine
• Haarverf
• Chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur
• Ongediertebestrijdingsmiddelen
• Chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)
• Oplosmiddelen: dus alles wat uit een hogedrukspuit komt, maar ook lijm, inkt en vlekkenverwijderaars

Veiligheid boven alles

We weten niet precies welke hoeveelheden wel of niet schadelijk zijn, dus het beste is om alle schadelijke stoffen te vermijden. Want zoals je wel weet: voorkomen is beter dan genezen!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Schadelijke stoffen om van uit de buurt te blijven tijdens je zwangerschap
Sluiten