Say what?! Deze 3 zwangerschapsmythes blijken toch waar te zijn

We hebben al eens eerder een paar hardnekkige zwangerschapsmythes ontrafeld. Nu gaan we het andersom aanpakken. De volgende drie zwangerschapsmythes blijken namelijk hartstikke waar en dat is best opmerkelijk als je ziet om welke het gaat.

Onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren, laten namelijk zien dat sommige eeuwenoude verhalen over de zwangerschap met wetenschappelijk bewijs toch echt waar zijn.

1. Een lange bevalling betekent dat de baby een jongetje is

Een team van dokters analyseerde meer dan achtduizend geboortes in een ziekenhuis in Ierland tussen 1997 en 2000. Hierbij werden premature en ingeleide bevallingen niet meegenomen. Wat bleek? De bevallingen van meisjes duurden gemiddeld iets korter dan zes uur. De bevallingen van jongetjes duurden gemiddeld langer, namelijk iets meer dan zes uur.

Uit een ander onderzoek komt een mogelijke verklaring voor de wat langere bevalling bij een jongetje; vrouwen die zwanger zijn van een jongen eten meer calorieën. Jongens zijn gemiddeld zo’n 100 gram zwaarder bij de geboorte dan meisjes, wat de bevalling iets minder smooth laat verlopen.

2. Wil je een meisje? Eet dan geen bananen

Het is niet alleen zo dat vrouwen meer calorieën eten wanneer ze zwanger zijn van een jongen. Meer eten terwijl je zwanger probeert te raken, vergroot ook de kans op een jongen. Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in ‘Proceedings of the Royal Society’. De wetenschappers vroegen aan 740 vrouwen die zwanger waren van hun eerste kindje, om hun voedingspatroon in het jaar voordat zij zwanger waren te beschrijven. Op basis van hun calorie inname, werden de vrouwen vervolgens in drie groepen ingedeeld. Van de vrouwen die de meeste calorieën hadden gegeten, kreeg 56 procent een jongetje. Van de groep vrouwen die de minste calorieën hadden gegeten, kreeg 55 procent een meisje.

Maargoed, hoe zit het dan met die bananen? De onderzoekers kwamen erachter dat het geslacht van de baby niet alleen afhankelijk is van de hoeveelheid calorieën, maar ook van de inname van specifieke voedingsmiddelen. Het eten van veel potassium (waar bananen tjokvol meezitten), calcium en sodium kan de kans op het krijgen van een jongen flink vergroten.

Dus grijpen of vermijden die bananen? Lekker geen van beide. Ons lijkt het vooral verstandig om je te richten op een gezonde en gevarieerde voeding tijdens je zwangerschap. Of het nou een jongen of een meisje wordt, kun je net zo goed aan het lot overlaten.

LEES OOK: 6x Dromen die je hebt tijdens de zwangerschap en wat ze betekenen

3. Last van brandend maagzuur? Dan heeft je baby veel haar

Baby’s ontwikkelen tijdens het tweede trimester een laag donsharen over hun hele lichaam. Tijdens het derde trimester laten de haren los, waarna de baby dit (schrik niet!) opeet. De alleerste keer dat je baby poept, ook wel meconium genoemd, kan dan ook uit verteerde haren bestaan.

Hoewel alle baby’s in de baarmoeder dit donshaar krijgen, geldt dit niet voor hoofdhaar. Wil je van tevoren weten of je kleine bij de geboorte is gezegend met een flinke haardos? Dat kan door op je brandend maagzuur te letten. Een onderzoeksteam van de John Hopkins Universiteit volgden voor hun <ahref=”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17150070″ target=”_blank”>onderzoek 64 vrouwen tijdens hun zwangerschap. Bij 28 vrouwen was bekend dat ze mild tot zwaar last hadden van brandend maagzuur. Binnen die groep kregen 23 vrouwen baby’s met een gemiddelde of bovengemiddelde bos hoofdhaar. Van de 12 vrouwen die aangaven totaal geen last te hebben van brandend maagzuur, kregen er tien baby’s die onder het gemiddelde zaten qua hoofdhaar bij de geboorte.

Toch is deze mythe niet helemaal waar, er zit alleen een kern van waarheid in. De onderzoekers zien geen direct verband tussen baby’s met haar en brandend maagzuur. Volgens hen komen zowel de haargroei als het brandend maagzuur door de zwangerschapshormonen. Dezelfde hormonen die zorgen voor de haargroei bij je baby in de baarmoeder, zorgen er ook voor dat de spieren die maagzuur opwekken ontspannen blijven.

Krijg je geen genoeg van mythes? Dit zijn er 15 over borstvoeding.

Wil je niets meer missen? Like ons dan op Facebook.

NY Mag

Reageer op artikel:
Say what?! Deze 3 zwangerschapsmythes blijken toch waar te zijn
Sluiten