De mama 12 jan 2019 Marije

3 x zo bescherm je je rug tijdens de (borst)voeding

Het voeden van je baby kan mooi, zwaar, pijnlijk en/of bijzonder zijn maar één ding is zeker: je rug gaat eraan als je geen voorzorgsmaatregelingen neemt. Deze tips kunnen je helpen.

Of je nu borst- of flesvoeding geeft, bescherm je rug tijdens het voeden.

LEES OOK: Dit zijn de meest gestelde vragen op elk online ouderschapsforum

1. Ondersteun jezelf bij het voeden (en niet alleen je baby)

Dat je je baby op de juiste manier ondersteunt tijdens het voeden, daar twijfelen we niet aan. Maar hoe zit dat met jezelf? Waar je ook zit – op bed, een oude stoel, op de grond – het is superbelangrijk dat je je rug ondersteunt, zeker als je ergens zit zonder goede rugleuning. Niet alleen is dit fijn voor je rug, bij borstvoeding helpt het je melkklieren goed door te stromen. Leg als je gaat goeden een paar kussens achter je rug en nek. Je kunt ook voor een voedingskussen kiezen.

2. Zorg dat je je niet in een ‘bocht’ voedt

En hiermee bedoelen we: je schouders naar voren trekken, je rug krommen en je zo helemaal over je baby heen buigen. Wel gezellig, niet lekker voor je rug. Ook een veel gezien probleem bij mensen die veel achter een laptop zitten. Trek je schouders altijd naar achteren en recht je rug. Medical Daily liet weten dat het krommen van je rug kan leiden tot misvorming van de ruggengraat, minder energie en meer stress. Oefen het rechtop zitten daarom ook als je niet aan het voeden bent. Yoga kan ook helpen je rug in goede conditie te houden.

3. Probeer eens een andere borstvoedingshouding

Veel moeders hebben het idee dat ze rechtop moeten zitten met hun kind op schoot, maar je kunt je baby ook prima liggend op je rug, of op je zij voeden. Op je rug liggen stimuleert zelfs een aantal natuurlijke voed-reflexen bij zowel de moeder als de baby. Bij het voeden op je zij liggen zowel je baby als jij. Veel baby’s vallen op deze manier dan ook direct na de voeding in slaap. Heerlijk, toch?

LEES OOK: Kolven: Deze 9 dingen zal je vent er nooit van begrijpen

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
3 x zo bescherm je je rug tijdens de (borst)voeding
Sluiten