Zwanger 5 feb 2018 Sterre Touw

Dit is waarom in de rugligging bevallen eigenlijk heel gek is

Als je gaat bevallen vertelt je verloskundige je automatisch dat je op je rug op bed mag gaan liggen. Hierdoor bevalt 85% van de vrouwen in de rugligging. Dat is eigenlijk gek, want vaak kunnen andere houdingen veel meer comfort en gemak bieden. 

De rugligging is eigenlijk helemaal geen natuurlijke houding, eeuwen geleden bevielen vrouwen namelijk gewoon in de hurkzit of op de baarkruk. Maar vanaf de 19e eeuw besloten we ineens dat de vrouw liggend moest gaan bevallen. Iets wat voor de verloskundige erg handig kan zijn, maar voor de bevallende vrouw soms minder fijn is.

LEES OOK: Mannen tweeten het gedrag van hun zwangere vrouw (en dat is veel te herkenbaar)

Bevallen in de rugligging

De verloskundige kan tijdens de rugligging het geboorteproces makkelijk in de gaten te houden. Deze houding is daardoor heel praktisch. Zeker als je medische hulp nodig hebt tijdens de bevalling is de rugligging de beste houding om je kindje veilig geboren te laten worden, omdat de gynaecoloog je zo makkelijk in de gaten houdt. Natuurlijk is de rugligging niet voor niets. Als de bevalling snel verloopt, kun je de kans op inscheuren verminderen door deze houding aan te nemen. Ook kun je tijdens de persweeën lekker achterover hangen.

Nadelen van de rugligging

Ondanks dat de rugligging in Nederland heel normaal is geworden, moet je vooral de houding aannemen die voor jou prettig is. De rugligging kan namelijk de volgende nadelen hebben:

  • De kans op inknippen wordt groter
  • Je bloedvaten kunnen afgekneld worden, waardoor je je niet lekker gaan voelen en bij je baby kan zijn hartslag lager kan worden
  • Persen gaat moeilijker en je voelt minder goed aan wanneer je moet beginnen met persen
  • Vrouwen ervaren meestal meer pijn in de rugligging dan in een andere positie
  • De zwaartekracht werkt niet mee (zoals bij een hurkzit)
  • De ontsluitingsduur is gemiddeld een uur langer
  • Je bekken is smaller, doordat je stuitje wat naar voren wordt geduwd
  • Je hebt weinig bewegingsvrijheid, waardoor het kan voelen alsof je de controle verliest

LEES OOK: Mentale steun nodig bij de bevalling? Kies dan voor een doula

Het is jouw bevalling

Niemand dwingt jou, tenzij je om medische redenen in de rugligging moet bevallen, om in deze houding te bevallen. Je kunt daarom zelf kiezen hoe je wil bevallen. Overleg daarom dus goed met je verloskundige over wat de mogelijkheden zijn en hoe je de bevalling wil laten verlopen. Door zelf een baringshouding te kiezen, zorg je ervoor dat je bevalling een prettige ervaring wordt, omdat je meer controle hebt over je lichaam. En al wijzig je je plan op het allerlaatste moment; jij voelt het beste waar je lichaam op dat moment behoefte aan hebt.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is waarom in de rugligging bevallen eigenlijk heel gek is
Sluiten