Zwanger 18 okt 2017 Soraya Vogelaar

Roken tijdens de zwangerschap: deze echo’s laten zien wat dit doet met je baby

Dat roken tijdens de zwangerschap ontzettend slecht is voor de ongeboren baby, wisten we al. Onderzoekers van de Universiteit van Durham en Lancaster hebben nu beelden naar buiten gebracht die het effect van roken op een foetus ook duidelijk laten zien.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in de journal Acta Pediatrics. De onderzoekers laten met echo’s de effecten zien van roken tijdens de zwangerschap. Dit zijn behoorlijk heftige beelden.

Het onderzoek

De onderzoekers bekeken hiervoor 80 echo’s van 20 baby’s tussen de 24 tot 36 weken in de zwangerschap. De groep zwangere vrouwen bestond uit 16 niet-rokers en 4 vrouwen die wel roken tijdens de zwangerschap. Deze vrouwen rookten gemiddeld zo’n 14 sigaretten per dag.

roken tijdens de zwangerschap

Effect roken tijdens de zwangerschap

Op de foto hierboven is het goed te zien. De bovenste rij zijn baby’s van wie de moeders roken tijdens de zwangerschap. Op de onderste rij zijn baby’s die te zien van moms to be die niet roken.

Volgens de onderzoekers heeft roken effect op het zenuwstelsel van de foetus; deze ontwikkelt zich minder dan bij foetussen van niet-rokende moeders. De ongeboren baby’s van rokende moeders maken gemiddeld meer mondbewegingen. Hoofdonderzoeker Nadja Reissland: ‘Deze resultaten tonen aan dat blootstelling aan nicotine een effect heeft op de ontwikkeling van ongeboren baby’s, naast andere effecten van stress en depressie.’

LEES OOK: Onderzoek: dit effect heft stress tijdens de zwangerschap op de foetus

Meer onderzoek

Dit is dus extra bewijs dat roken tijdens de zwangerschap niet goed is. Mede-onderzoeker Professor Brian Francis: ‘Deze technologie helpt ons nu te kunnen zien wat eerst nog onbekend was, dat roken de ontwikkeling van baby’s verstoort op manieren die we ons nog niet eerder hadden gerealiseerd. Dit is extra bewijs van de negatieve effecten van roken tijdens de zwangerschap.’

Alle baby’s werden tijdens het onderzoek onderzocht en zijn gezond geboren. Maar de onderzoekers gaan aanvullend onderzoek doen naar de mondbewegingen en gezichtsbewegingen. Daarnaast gaan ze ook onderzoeken wat het effect is van een rokende vader tijdens de zwangerschap.

Geloof het of niet: deze bizarre adviezen kregen zwangere vrouwen in de Middeleeuwen

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Universiteit Durham

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Roken tijdens de zwangerschap: deze echo’s laten zien wat dit doet met je baby
Sluiten