Hoe rituelen kunnen helpen om je baby in slaap te laten vallen

De eerste weken kun je het nog aan om elke nacht meermaals op te staan om je huilende baby weer in slaap te wiegen. Als je dat schattige snoetje van je droppie ziet, is alles al snel weer goed. Maar na een tijdje gaat het méér dan vervelen; jij verdient toch ook een beetje nachtrust? Gelukkig kunnen rituelen helpen je baby in slaap te laten vallen.

Hoe dat zit? Misschien heb je weleens van het experiment van Russische fysioloog Ivan Petrovich Pavlov gehoord, die de aanmaak van speeksel bij honden onderzocht. Hij merkte dat vlees automatisch zorgde voor speeksel. In zijn experimenten rinkelde hij steeds met een belletje zodra de honden vlees kregen.

Het resultaat: na een tijdje maakten de honden al speeksel aan als ze alleen dat belletje hoorden, zonder dat er ook maar vlees in de buurt was. Oftewel: het belletje werd de stimulus die een onbewust proces op gang bracht.

Classical conditioning

Nou hoef je natuurlijk geen belletje naast het bed van je baby te zetten, maar ‘classical conditioning’, zoals Pavlov het noemt, kun je ook gebruiken om je baby in slaap te laten vallen. Eerder schreven we bijvoorbeeld over de baby die binnen 30 seconden in slaap viel toen er met een doekje over zijn gezichtje werd gestreken.

Volgens de ouders had de zachtheid van het doekje een troostend en geruststellend effect op de baby, maar hoewel het misschien zo begon, is het nu gewoon een voorbeeld van het fenomeen van Pavlov. Want zodra je hummeltje zo’n doekje associeert met in slaap vallen, is dat ook precies wat er gebeurt.

LEES OOK: Dit is waarom je baby met mond open slaapt (én wat je kunt doen om het op te lossen)

Niet overtuigd? Ander voorbeeld: op Psychology Today schrijft een moeder dat ze haar baby altijd zo moeilijk in slaap kreeg. Op een gegeven moment besloot ze luisterboeken aan te zetten terwijl ze haar kindje in slaap suste. In het begin werkte dat nog niet, maar na een tijdje viel de baby gemakkelijk in slaap bij het horen van een boek over Winnie the Pooh.

Rituelen om je baby in slaap te krijgen

Dat is waarom het zo belangrijk is om rituelen te ontwikkelen voor het slapengaan: tandjes poetsen (als je kindje die al heeft), boekje voorlezen, slaapmuziekje. Een specifieke geur is ook een heel goede trigger! Essentiële oliën als lavendel zijn van zichzelf al rustgevend, maar al helemaal als je kindje ze gaat associëren met slapen.

Daarnaast is het belangrijk om je baby aan te leren wáár dit allemaal gebeurt. Het bedje is om in te slapen, de box om in te spelen en ga zo maar door. Voor je het weet ontspant dat schattige gezichtje en heb jij óók eens rust.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Psychology Today

Reageer op artikel:
Hoe rituelen kunnen helpen om je baby in slaap te laten vallen
Sluiten