Reality check! Jij bepaalt niet het ritme van je dag, dat is je baby

Als ik ergens van houd, dan is het wel structuur, duidelijkheid, planning. Weten hoe een dag is opgebouwd, wat staat er op de agenda etc. Controle, i love it. Niet dat ik niet van spontane acties hou, dat wel. Maar het ‘ik regel het wel, dan weet ik dat het goed komt’ gevoel had wel de boventoon. Je snapt het al, ik had de boel aardig op de rit, voordat ik mama werd.

Ik maakte me daarom ook niet zo druk om die grote verandering die het moederschap zogenaamd mee zou moeten brengen, want ik zou dat allemaal wel even plannen, organiseren en regelen. Zelfs de bevalling werd ingeleid, omdat onze dochter gewoon bleef zitten waar ze zat en na bijna 42 weken zwangerschap, mocht ze wel komen. ‘s Morgens melden, en geen gedoe met weeën in de auto… Heerlijk, net zoals ik het graag had, gepland.

Nieuwe standaard

En toen; Hello reality check! Als er iemand zich niet bezighoudt met jouw dagindeling, dan is het wel die lieve, zachte, mooie newborn. Die gaat juist jouw dag bepalen. Met slapen, of juist niet slapen, honger en huilen. Als je net alles hebt ingepakt en klaar bent om weg te gaan, komt er een ongelooflijk vieze lucht uit de Max-Cosi. Die dagen worden de standaard.

LEES OOK: De 10 meest gestelde vragen over ontzwangeren (met goudeerlijke antwoorden)

Dat was confronterend! Buiten dat ik moeder was en een totaal nieuwe rol had, moest ik als persoon ook volledig omschakelen. Ik was mezelf echt wel even kwijt. Om 17.00 uur nog niet gedoucht door het huis lopen, een berg was, het huis een bende. De hele dag bezig geweest, maar denken: met wat dan? Ik werd er onrustig van, dus baby ook onrustig, al met al, één dikke grote chaos… Stukje bij beetje heb ik moeten leren om die controle los te laten. Wat is dat moeilijk. Dat voelde soms echt als falen. Ik kon het toch allemaal zo goed organiseren, en nu ineens niet meer.

Morgen

Maar het is zo goed als gelukt, ik laat het allemaal steeds meer los, en maak me minder druk om nietszeggende dingen. De was… Tja, kan morgen ook wel, die is toch nooit op. Stofzuigen, ach.. Dat doe ik vanavond wel even snel, als de kinderen slapen.

Als je me nu zou vragen wat ik gedaan heb op een dag dan heb ik zo een mooi lijstje paraat. Met de kinderen, knuffelen, samen lezen, spelen, eendjes voeren, wandelen en naar de speeltuin, koekjes bakken, maar ook wel samen wat poetsen. En dat duurt dan langer, maar het samen doen is wel erg leuk!

Relaxter

En ik, ik ben veel relaxter geworden als moeder. Soms vliegt het me nog aan, dan moet er iets op tijd en gebeurt er iets onverwachts. Weg planning, en dan moet ik mezelf toespreken, relax, de wereld vergaat niet!

Gelukkig werk ik ook nog buiten de deur, en daar kan ik dan lekker de hele dag alles plannen, regelen, controleren en organiseren. Balans. 😉

Weer zo’n herkenbare column! Je leest hier vanaf nu elke dag zo’n fijn verhaal van een van onze mama-columnisten. Nog veel meer leuke artikelen lezen? Like ons op Facebook, dan houden we je op de hoogte.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Reality check! Jij bepaalt niet het ritme van je dag, dat is je baby
Sluiten