Rhinitis: het zwangerschapssymptoom waar we maar weinig vanaf weten

Zwellingen, pijnlijke gewrichten, wisselende stemmingen en misselijkheid; het zijn zwangerschapssymptomen waar we niet onderuit komen. Toch is er een symptoom waar we maar weinig vanaf weten en liever niet mee te maken krijgen, namelijk rhinitis.  

Vaak hoor je om je heen verschillende waarschuwingen van vrouwen die al eens zwanger zijn geweest. Een veranderende stoelgang, aambeien of vreemd lichaamsvocht. Het zijn allemaal dingen waar je niet aan wil denken, maar je je wel bewust van moet zijn. Wat je nog niet vaak voorbij hebt horen komen is het symptoom rhinitis, terwijl toch echt 18 tot 40% van de zwangere vrouwen hier last van heeft.

LEES OOK: Moeders vertellen de meest bizarre symptomen van tijdens hun zwangerschap

Rhinitis

Rhinitis houdt kort gezegd in dat je niet goed door je neus kan ademen gedurende je zwangerschap. Je kunt maar amper genieten van lekker eten, omdat je reukzintuig niet goed werkt. Daarnaast moet je vooral door je mond ademen, wat niet echt handig als je aan het eten bent. Als je altijd gewend bent om door je neus te ademen, is deze verandering niet bepaald prettig.

Verstopte neus

Rhinitis kan vroeg in het eerste trimester opkomen en gaat pas na de bevalling weg. En wij maar denken dat we er met die misselijkheid en stemmingswisselingen vanaf kwamen.  Zo’n 18 tot 42% van de zwangere vrouw ervaart dit frustrerende zwangerschapssymptoom. Het wordt veroorzaakt door de verhoogde bloeddruk tijdens de zwangerschap. De kleine bloedvaatjes in je neus vernauwen en het extra oestrogeen veroorzaakt meer slijm. Een verstopte neus dus. Een verkoudheid lijkt al een eeuwigheid te duren, laat staan 9 maanden lang niet door je neus te kunnen ademen.

Oplossing

Een echte oplossing bestaat helaas niet. Veel warme douches en het eten van soep zullen je helpen stomen. Maar neusspray zal helaas geen oplossing bieden. Je zwangerschapskussen is daarentegen wel een wondermiddel. Het helpt je om iets rechtop in slaap te vallen, waardoor je nog enigszins vrij bent om te ademen. Het wordt ook aanbevolen om veel water te drinken. Mocht je ermee te maken krijgen, wees gerust; het gaat (écht) voorbij.

LEES OOK: Waarom je beter niet op je rug kunt slapen tijdens je zwangerschap

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Rhinitis: het zwangerschapssymptoom waar we maar weinig vanaf weten
Sluiten