De baby 3 jun 2017 Mercy Hiltrop

5 relatie struggles als je net een baby hebt gekregen

Daar is ‘ie dan, de baby waar jullie samen zo lang over gefantaseerd hebben. Jullie zijn nu vader en moeder en gelukkiger dan ooit. Nou ja, met de baby dan. Want ook al hoor je kersverse ouders er bijna nooit over, een baby komt ook met een aantal uitdagingen die je relatie flink op de proef kunnen stellen.

Het lijkt een taboe, vertellen dat je relatie sinds de geboorte van je kind niet bepaald lekker loopt. Mijn vriendinnen begonnen er uit zichzelf in elk geval nooit over. Tot ik ze vertelde over de struggles tussen mij en mijn man na de geboorte van ons eerste kind. Ja hoor, daar kwamen de verhalen. Het is nou eenmaal een feit, voor veel stellen geldt dat de overgang van simpelweg samen zijn, naar samen zijn met een baby, geen kattenpis is.

Dat relaties flink onder druk kunnen komen te staan na de komst van een baby, blijkt wel uit cijfers. Volgens sommige onderzoeken die we online tegen kwamen, gaat maar liefst 30% van de stellen uit elkaar voordat een kind drie jaar is. Uit andere onderzoeken blijkt dat de kans dat je uit elkaar gaat twee keer zo groot is na gezinsuitbreiding. Schrik je je rot hiervan? Niet nodig. Als je weet wat de valkuilen zijn, weet je wat je te wachten staat en vooral wat je er aan kunt doen!

LEES OOK: 13 x dit moet elke papa to be weten over z’n zwangere vrouw

Dit zijn de 5 bekendste problemen waar kersverse ouders tegenaan lopen in hun relatie.

1. Te weinig tijd voor elkaar

Let’s face it, op het moment dat die kleine geboren is ben je vooral met hem of haar bezig en een stuk minder (zo niet nauwelijks) met elkaar. Niet zo gek, want een baby heeft nou eenmaal veel aandacht en verzorging nodig. Dan ben je ook nog eens hormonaal zo onstabiel als wat en verliefd op dat kleine wezentje. Kortom, je geliefde staat opeens niet meer bovenaan je lijstje van favoriete mensen of moet zijn eerste plaats delen. Dat kan behoorlijk wennen zijn.

Dit doe je eraan

Als het goed is, zijn jullie naast geliefden ook vrienden. Volgens onderzoekers is het koesteren van die vriendschap de sleutel tot geluk. Dit betekent dat je interesse in elkaar blijft tonen door te vragen naar simpele dingen als hoe het op het werk was. En dat je tijd voor elkaar maakt. Een romantische avond uit zit er misschien niet direct in, maar even samen een kop koffie drinken of een broodje eten als de kleine slaapt doet wonderen voor je relatie. Zeker als je dan voor een keertje niet over jullie baby praat.

2. Slaaptekort

Zijn jullie geluksvogels die een baby hebben die zo goed als meteen doorslaapt. Lucky you! Je kunt hierbij door naar punt 3. Is jullie baby een nachtbraker dan gaat slaaptekort jullie ongetwijfeld parten spelen. Een humeur om op te schieten, maakt een relatie er bepaald niet gezelliger op. Laat staan als twee mensen oververmoeid zijn en ook nog voor een baby moeten zorgen.

Dit doe je eraan

Het belangrijkste is dat je – hoe moe je ook bent – begripvol naar elkaar blijft. Jullie zitten tenslotte in hetzelfde schuitje. Ga dus niet naar elkaar lopen bitchen, maar zoek liever samen oplossingen om wat aan het slaaptekort te doen. Sla om de beurt eens een nachtje op de bank om even bij te tanken of koop oordoppen zodat er in elk geval een iemand niet wakker wordt van die kleine. Geef je borstvoeding en is dit geen optie, laat je partner dan op andere momenten voor jullie baby zorgen, terwijl jij even bijslaapt. Onthoudt: het gaat weer over. Ooit.

3. Geen sex

Een lichaam dat nog niet bepaald sexy voelt, een baby die op de kamer slaapt, lekkende borsten. Ook al mag je ‘het’ weer doen, dit wil nog niet zeggen dat je er ook weer zin in hebt. Hetzelfde kan ook gelden voor je partner. Voor je het weet, is het eeuwen geleden dat jullie seks hadden en ben je alleen nog maar papa en mama. Dat is fijn, maar niet sexy.

Dit doe je eraan

Volgens vele experts is de oplossing simpel en hetzelfde als de slogan van Nike: Just do it. Wacht niet op het moment dat het spontaan gebeurd (Hoe dan?!), maar plan het. Klinkt ook niet sexy, maar het schijnt te werken. Daar gaat het om.

LEES OOK: Papa worden? Zo maximaliseer je jouw vruchtbaarheid

4. Andere ideeën over opvoeden

Je zult er versteld van staan hoe snel je de eerste discussie over de opvoeding kunt hebben. ‘Laat ‘m toch even huilen. Hij valt heus wel in slaap.’ Terwijl jij bij de eerste kick naast het bedje staat, want een baby verwennen, dat kan helemaal niet. En zo zijn er nog tig dingen waar je het niet over eens bent als het om de opvoeding gaat. Wen er maar aan, maar want je zal hier nog een jaar of 18 tegenaan lopen. De kunst is alleen om hier goed mee om te gaan, zodat je elkaar straks niet de tent uitvecht.

Dit doe je eraan

Wil je voorkomen dat meningsverschillen echte ruzies worden, dan kun je deze drie woorden maar beter in je oren knopen: praat, onderhandel, compromis. Zolang je bereid bent om naar elkaars argumenten te luisteren en een middenweg te zoeken, komt het allemaal wel goed.

5. Druk, druk, druk

Je to-do lijst is langer dan ooit als je net moeder bent geworden. Niet zo gek maar je moet niet alleen meer voor jezelf zorgen, maar ook voor een baby met alles dat daarbij hoort. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat alles op jouw schouders terechtkomt. En ja hoor, daar vliegen de verwijten door de kamer. Het komt allemaal op hetzelfde neer: jij doet veel minder dan ik. Niet doen. Niet. Doen.

Dit doe je eraan

Hoe zorg je dan wel dat je partner meer gaat doen? Vraag je eerst af of deze vraag terecht is. Is het antwoord hierop: ja. Misschien doet je geliefde minder als het op de baby en het huishouden aankomt, maar het kan zomaar zijn dat dit komt omdat hij het nogal druk heeft met andere dingen (werk, regeldingen voor het gezin, boodschappen, klusjes in huis) en dat jij dit niet in de gaten hebt. Is het antwoord hierop: nee. Praat erover zonder verwijten te maken. Leg uit dat het je teveel is en bespreek hoe jullie de taken beter kunnen verdelen. Je zult zien dat als je het op deze manier aanpakt, je partner heus bereid is je meer te helpen. Is hierop het antwoord: nee. Dan hebben we het met je te doen…

Struggles of niet; we zijn dol op onze millenial-mannen. En wel hierom.

 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
5 relatie struggles als je net een baby hebt gekregen
Sluiten