De mama 13 feb 2018 Susan Dalstra

8 dingen die je leert over je relatie als je net bevallen bent

Als je net bevallen bent, staat je wereld op z’n kop. En niet alleen jouw wereld, maar ook die van je partner. Hoe groot de roze wolk ook, jullie moet allebei wennen aan de nieuwe situatie. Zo zie je jullie relatie opeens in een heel nieuw daglicht. 

Blijkt die man van je die geen medisch programma kan kijken zonder onpasselijk te worden met het grootste gemak de heftigste poepluiers te verschonen. Dit is welke (onverwachte) dingen je nog meer leert over je relatie als jullie samen een kind hebben gekregen.

1. Hoe hij omgaat met vermoeidheid

Natuurlijk heb je hem wel eens gezien na een nacht doorhalen of weken van overwerk. Baby-vermoeidheid is echter weer een totaal andere beleving. Jouw vreemde eigenschappen die hij eerst altijd aandoenlijk vond, trekt hij op twee uur slaap toch opeens een stuk minder.

2. Hoe hij omgaat met jouw vermoeidheid

Want omgekeerd ben jij vast ook niet de meest geduldige, serene versie van jezelf na de zoveelste gebroken nacht. Die vermoeidheid kan omslaan in stemmingswisselingen waar je zelf ook van schrikt. Hij loopt op eieren omdat de kleinste opmerking helemaal verkeerd kan vallen en hysterische huilbuien veroorzaken. Hoe hij door deze tijd navigeert, laat (hopelijk) weer een compleet andere kant van hem zien.

LEES OOK: Man vertelt: dit had ik willen weten voordat ik vader werd

3. Hoe hij omgaat met het onverwachte

Als je geliefde een controlfreak is, is dit een interessante tijd. Een pasgeborene heeft lak aan jouw tijdschema. Net op het moment dat je van huis wil vertrekken, poept en plast het. Ze worden ziek op jullie date night. Jij en je partner moeten jullie aanpassen op het ritme van iemand anders.

4. Hoe zijn ouders hem opgevoed hebben

Het is onvermijdelijk dat je terugvalt in patronen uit je eigen jeugd. Als jullie zoete baby uitgroeit tot een peuter met enorme driftbuien zie je in de manier waarop hij reageert zijn eigen opvoeding doorsijpelen. Het is belangrijk om eerlijk te zijn welk patroon je waardeert en waar je minder enthousiast over bent.

5. Hoe zijn vermogen tot liefhebben exponentieel groeit

Zien hoe je partner met jullie kind omgaat is een van de meeste dingen die er is. Hoe hij jullie baby in slaapt wiegt, zachtjes lied toezingt, de intense bezorgdheid als het ziek is; het zorgt ervoor dat je nog meer van hem gaat houden.

6. Dat je de wereld met hem aankan

Dat gevoel had je misschien daarvoor al, maar wordt nu bevestigd. Samen handelen jullie alles, zien jullie de humor in op lastige momenten en vormen jullie een team. Je beseft dat er niemand anders op aarde is met wie je dit zou willen of kunnen doen.

7. Dat jullie als koppel ook slechte dagen hebben

Laten we niet doen alsof alles rozengeur en maneschijn is. Misschien zijn er dagen dat je je alleen voelt wanneer hij weer aan het werk is en jij nog thuiszit. Misschien voel je je een beetje jaloers omdat hij wel in de ‘echte wereld’ leeft. Of misschien ben jij wel degene die werkt en worstel je met de druk om een werkende ouder te zijn terwijl hij thuis zit te Netflixen met jullie baby.

8. Je bent even kwijt wie je bent – als individu en als koppel

Als je kind geboren is, ben je even vooral moeder. Jullie wereld draait om de behoeften van een ander. Normaal ben je een intelligent, opgeruimd persoon, maar nu ben je vooral even iemand die overal borstvoeding lekt en stress heeft over hoeveel poepluiers je baby heeft. Dat geldt ook voor jullie relatie. Jullie zijn even geen stel, maar vader en moeder. Tegen de tijd dat jullie even kunnen zitten en bijkomen, heeft waarschijnlijk geen van tweeën nog echt de energie voor een betekenisvol gesprek. Daardoor leer je de tijd die je hebt als koppel extra waarderen (en die tijd komt echt terug).

Mom.me

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
8 dingen die je leert over je relatie als je net bevallen bent
Sluiten