Zwanger 5 apr 2018 Janne Vogel

9 x regels voor papa’s tijdens de tweede zwangerschap

Een tweede zwangerschap is nogal anders dan een eerste. Tijdens je eerste zwangerschap was je ongeveer geobsedeerd met het zwanger-zijn en wilde je vooral alles goed doen, terwijl je bij je tweede véél te druk bent met je eerste kindje. Heftig.

Daarom, vinden wij, zouden er een aantal vaste regels moeten zijn voor de partners van vrouwen die zwanger zijn van hun tweede kindje. Gewoon, om het ons iets makkelijker te maken. Alvast bedankt, papa’s.

1. Als je thuis bent, neem dan de zorg voor kind nummer één op je

Dacht je dat je vrouw moe was tijdens de eerste zwangerschap? Dit keer loopt er een gezellige peuter rond die haar pas écht uitput. Dus, wanneer je thuis bent: neem even de hoofdzorg voor jullie eerste op je en geef haar rust.

2. Onderschat nooit haar misselijkheid

Is je lief misselijk? Kook dan voor jezelf en de kleine, en vraag haar welke geuren ze kan handelen en welke vooral niet. Nog beter: ga ergens een hapje eten met je kind en haal voor haar iets waar ze trek in heeft.

3. Vraag naar haar doktersafspraken en help her out

Er is vrijwel niets ergers dan je kind meenemen naar je zwangerschapscontroles, dus zorg dat dit níet hoeft te gebeuren.

4. Neem haar luierdiensten over wanneer dat mogelijk is

Zie misselijkheid-regel 2 hierboven.

LEES OOK: Tips voor papa’s: deze dingen wil je nog even met je vrouw bespreken voor de bevalling

5. Neem haar moodswings vooral niet persoonlijk op en accepteer ze

De hormonen maken haar soms nog niet duivels, maar houd in je hoofd dat het de zwangerschap is die praat, niet zij. Knik gewoon een beetje en geef haar gelijk, wat ze ook zegt. Er tegenin gaan is niet goed voor je eigen veiligheid, geloof ons.

6. Regel een oppas

Dit is een heel belangrijke regel: verras haar eens met een middagje of avondje weg. Dat ze zwanger is betekent écht niet dat ze negen maanden alleen maar thuis wil zitten, maar het kan zijn dat ze zelf toch niets plant.

7. Help met de voorbereidingen

Ze weet bij baby 2 inmiddels dat ze echt niet al haar geld hoeft uit te geven aan een hele kast vol gloednieuwe babykleertjes en een perfecte babykamer, maar er zijn toch altijd wat dingen nodig. In tegenstelling tot haar eerste zwangerschap heeft ze dit keer alleen geen tijd, geen energie én geen zin om het allemaal goed te organiseren. Help haar dus! Ga zelf naar de Prénatal of neem jullie eerste kindje mee op stap, zodat ze een paar uurtjes heeft om zich te focussen op baby 2.0.

8. Plan een babymoon

Het is een stuk moeilijker om een oppas te regelen voor twee kinderen dan voor één als het gaat om een lang weekend weg. Dus wacht niet langer! Ga naar een relaxte plek en geef haar de tijd om te focussen op haar zwangerschap, zichzelf en jou, in plaats van op jullie kindje thuis. Ze zal je eeuwig dankbaar zijn

9. Verwacht niet dat ze een soort superheld is

Zwangerschap én moederschap tegelijk vraagt veel van een vrouw, dus toon niks anders dan begrip wanneer het huis een puinhoop is, ze de hele dag nog niet heeft gedoucht of de koelkast leeg is. Haal die kippenvleugeltjes waar ze zo’n zin in heeft en zorg voor een kindermenu voor je kleintje. Zo simpel kan een heldendaad zijn.

Kom op papa’s, het is maar negen maanden. Jullie kunnen het. 😉

Popsugar

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9 x regels voor papa’s tijdens de tweede zwangerschap
Sluiten