De baby 20 okt 2017 Soraya Vogelaar

Reflux bij baby’s: zo herken je het en tips om het te verminderen

Als je baby vaak moet spugen na het voeden en veel huilt, kan het zomaar zo zijn dat ‘ie last heeft van reflux. Wij geven je alle informatie over reflux bij baby’s.

Reflux komt veel voor bij baby’s en is gelukkig vaak onschuldig. Als je baby goed groeit en niet veel huilt, is er niet heel veel aan de hand. Uiteindelijk verdwijnen de klachten vaak in de loop van het eerste levensjaar. Toch is het handig om de volgende dingen te weten over reflux bij baby’s.

Wat is reflux bij baby’s?

Reflux is het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm. Dit is heel normaal en gebeurt meerdere keren per dag bij baby’s. Als je baby voeding inslikt, gaat het via de slokdarm naar de maag. Bij de doorgang van de slokdarm naar de maag zit een sluitspier. Deze zorgt ervoor dat de maaginhoud normaal gesproken niet terugstroom in de slokdarm.

Maar bij baby’s is de werking van de sluitspier nog niet goed ontwikkeld. De sluitspier kan dan soms opeens even open gaan. Bovendien is de maag van een baby natuurlijk nog niet volgroeid. Dit zorgt er allemaal voor dat als de baby vloeibare voeding krijgt, dit makkelijk uit de maag terugstroomt in de slokdarm.

Wanneer krijgt een baby reflux?

Reflux (spugen) komt dus veel voor bij baby’s. Het maakt hierbij niet uit of je baby flesvoeding of borstvoeding krijgt. Wel is het zo dat reflux relatief vaker voor komt bij baby’s die vroeg geboren zijn. De volgende dingen kunnen er ook voor zorgen dat je baby reflux krijgt:

– Als hij plat op z’n rug ligt
– Als de baby veel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken
– Als je baby plat op zijn rug ligt tijdens het drinken
– Als je vlak na het voeden te druk of snel beweegt met de baby
– Als de baby in één keer teveel melk binnenkrijgt

LEES OOK: In 3 stappen naar de beste manier om je baby de fles te geven

Soorten reflux bij baby’s

Er zijn twee soorten reflux bij baby’s. Namelijk gewone reflux en verborgen reflux. Bij gewone reflux spuugt een baby regelmatig. Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar spuugt een baby het niet uit. De maaginhoud komt in dat geval niet verder dan de keel en zakt vervolgens weer naar beneden.

Symptomen van reflux bij baby’s

Je baby kan door reflux soms wat voeding ‘teruggeven’ of grote hoeveelheden voeding spugen. Als je baby wel veel last heeft van reflux, merk je dat aan slaapproblemen, veel huilen of een verminderde eetlust. Dit wordt ook wel refluxziekte genoemd.

Bij refluxziekte raakt de slokdarm geïrriteerd door het terugstromen van maaginhoud. De slokdarm kan schraal worden en gaan ontsteken. Daarnaast kan je baby ook last krijgen van hoesten, irritatie van de luchtwegen en problemen met de ademhaling. Ook kan je baby zuur ruiken of een slecht ruikende adem hebben. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je baby minder goed groeit. Het is dus verstandig om langs de huisarts of kinderarts te gaan als de klachten blijven aanhouden.

Behandeling van reflux bij baby’s

Reflux hoeft niet vaak behandeld te worden met medicijnen. Vaak helpen onderstaande tips al voldoende. Het is wel verstandig om bij een vermoeden van reflux alsnog naar de dokter te gaan. Die kan een juiste diagnose stellen. Refluxklachten kunnen namelijk ontstaan door verstopping of een koemelkallergie.

Tips als je baby reflux heeft

Er zijn ook dingen die je als ouders kunt doen om reflux te verminderen of te voorkomen. De volgende tips kunnen de klachten al een stuk verlichten:

1. Rechtop houden tijdens het voeden

Laat je baby tijdens het voeden niet helemaal plat liggen. Houd je baby ook tijdens het eerste half uur na het voeden rechtop. Zorg er verder voor dat je niet meteen na het voeden teveel beweegt en druk in de weer gaat met je baby. De voeding moet rustig kunnen zakken. Baby’s jonger dan 18 maanden kun je tijdens het slapen het best wel op de rug laten liggen.

2. Goed laten boeren

Laat je baby aan het eind van de voeding even goed boeren. Dit doe je door je baby tegen je aan te houden. Zorg dat het hoofd, de armen en het bovenlijf over je schouder hangen en klop op je baby’s rug. Als het goed is laat je baby na een paar keer kloppen vanzelf een paar boertjes.

3. Kleinere porties voeden

Het kan helpen om je baby kleinere porties te voeden. Doe dit gespreid over de dag. Zo voed je vaker en tegelijkertijd minder. Dit zorgt ervoor dat de melk of het eten makkelijker verteerd wordt.

4. De melk indikken

Door de moedermelk of flesvoeding wat in te dikken, zal je baby ook minder vaak spugen. Je kunt de voeding bijvoorbeeld wat dikker maken met johannesbroodpitmeel. Probeer je baby twee weken lang de ingedikte melk te voeden, om goed te zien of dit de klachten vermindert.

5. Check het matras

Hoe het matrasje in je baby’s wiegje ligt, kan ook een bepalende factor zijn. Check dat het hoofdeinde van het matras niet naar beneden ligt. Leg het eventueel iets meer omhoog.

Heeft jouw baby last van reflux? Dit kussen is mogelijk ook een oplossing voor reflux.

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Maag Lever Darm StichtingThuisarts

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Reflux bij baby’s: zo herken je het en tips om het te verminderen
Sluiten