Dit is de reden waarom je je baby op je linkerheup draagt

Draag jij je baby ook op je linkerheup wanneer je hem of haar vasthoudt? Het is je misschien nooit opgevallen, maar de meeste moeders doen dit. Uit onderzoek blijkt dat er een reden achter zit. Het heeft te maken met de evolutie en je instinct.

Er zijn een paar dingen die je heel bewust doet als je je baby oppakt. Bijvoorbeeld het ondersteunen van het hoofdje. Maar je doet ook een hele hoop dingen onbewust, zoals je kind op je linkerheup dragen. Tenminste, dat is wat 70 tot 85 procent van de ouders doen. Zo blijkt uit het onderzoek in de Nature Ecology and Evolution.

LEES OOK: 6 redenen waarom niets leuker is dan moeder van een baby zijn

Hersenen

Dat veel moeders (en jij waarschijnlijk ook) dit doen, heeft te maken met de werking van de hersenen. De rechterkant van de hersens is het gedeelte dat wordt geactiveerd als je je baby aan de linkerkant van je lichaam houdt. Het zorgt ervoor dat je in contact komt met je emoties en de emoties van anderen. Als je baby huilt en je hem of haar oppakt, leg je ‘m dus vrijwel automatisch aan de linkerkant van je lichaam. Daarnaast is je rechter hersenhelft ook gespecialiseerd in het herkennen van gezichten. Dit zorgt er weer voor dat je een connectie hebt met je baby om hem te troosten. Een laatste verklaring is dat je baby links het dichtste bij je hart zit en het kloppen is geruststellend voor je kindje. Net als toen in je buik.

Wat het betekent als je je baby op rechts draagt vermeldt het onderzoek dan helaas weer niet. Dat weetje houd je dus nog van ons tegoed!

LEES OOK: Kan je baby bruine ogen krijgen als jullie allebei blauwe ogen hebben? 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons op Facebook om op de hoogte te blijven!

Nature

Reageer op artikel:
Dit is de reden waarom je je baby op je linkerheup draagt
Sluiten