De baby 26 jun 2017 Susan Dalstra

Dit is de wetenschappelijke reden waarom we baby’s zo onweerstaanbaar vinden

Die mollige beentjes, dat aanstekelijke lachje, die typische geur: baby’s zijn onweerstaanbaar. Dat schattig zijn doen ze niet zomaar voor de lol; voor baby’s is het puur een kwestie van overleven.

Volgens een studie dat werd gepubliceerd in Trends in Cognitive Sciences heeft die onweerstaanbare babygeur alles te maken met evolutie. Alles wat we zo schattig vinden aan baby’s is expres zo bedacht door de natuur; daardoor zijn mensen geneigd voor ze te zorgen en wordt de overlevingskans van een baby vergroot.

Empathie en compassie

‘Baby’s trekken ons aan via al onze zintuigen. Schattigheid heeft enorm veel effect op ons gedrag’, zegt professor Morten Kringelback van de Universiteit van Oxford. Daarnaast wekken die bolle wangen, dat vrolijke gekir en dat zoetige luchtje zelfs onder de grootste cynicus gevoelens van empathie, compassie en liefde op.

LEES OOK: Schattig! Deze trend in Japan heeft alles te maken met babybilletjes en perziken

Muziek

Bovendien vinden volwassenen het fijn om te zorgen voor een pasgeborene. Het triggert dezelfde delen in ons brein die worden geactiveerd als we muziek luisteren of iets heel lekkers eten. Dat gevoel is bij mannen en vrouwen even sterk – of ze nou kinderen hebben of niet. ‘Dit is een fundamentele reactie die in iedereen schuilt’, aldus Kringelback.

Op dit moment onderzoeken ze wat er verder gebeurt in de hersenen wanneer mensen voor het eerst vader of moeder worden.

Check ook even deze foto’s van baby’s die samen met de hond een dutje doen. Maar pas op: grote kans op cuteness overload.

Niets missen? Like ons!

 

My Domaine

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is de wetenschappelijke reden waarom we baby’s zo onweerstaanbaar vinden
Sluiten