De baby 18 apr 2018 Janne Vogel

Wordt jouw kindje linkshandig? Dat kun je zien aan deze 6 (vroege) signalen

Schrijft jouw kindje later met links? Onderzoek zegt dat de genen van je baby deels bepalen of hij later rechts- of linkshandig wordt. Toch volgt de definitieve keuze voor één van zijn handen op latere leeftijd. Zó herken je voor welke hand jouw baby uiteindelijk zal kiezen.

Het is voor je baby een beetje uitvinden welke hand voor hem dominant zal worden. Aan de volgende signalen kun je zien voor welke hand hij hoogstwaarschijnlijk ‘kiest’. Altijd leuk om te volgen.

1. Linkshandige ouders

Zelfs al voor je baby is geboren heeft hij een genetische aanleg om linkshandig te worden. Over het algemeen zijn meer jongetjes dan meisjes linkshandig en hebben kinderen met één linkshandige ouder als twee keer zoveel kans om zelf ook links te worden. Twee linkshandige ouders maken de kans nóg groter.
Wat hun genetische achtergrond ook is, baby’s gebruiken hun handen aan het begin allebei ongeveer even veel. Dit is heel belangrijk, zodat ze aan beide kanten kracht ontwikkelen. Gebruikt je baby altijd maar één handje? Bespreek dit dan met je kinderarts.

2. Een lepel vasthouden

Aan het begin gebruiken jonge kinderen vaak beide handen tegelijk voor een bepaalde activiteit. Zo stapelen ze blokken bijvoorbeeld met allebei hun handjes. In de loop van de tijd kom je erachter dat je kindje vaak één hand kiest als het op alledaagse taakjes aankomt (zoals spelen of eten).
Linkshandige kinderen houden hun bakje muesli bijvoorbeeld liever vast met rechts en gebruiken de lepel met hun linkerhand. Vaak stuur je als ouder de keuze voor een van de handjes onbewust, door altijd iets in één van zijn handjes te stoppen of iets aan een bepaalde kant van zijn kinderstoel te leggen. Probeer eens iets in het midden te leggen en kijk met welk handje je kind het oppakt, zónder dat jij je ermee bemoeit.

3. Roeren (met de klok mee)

Klein feitje: linkshandige kinderen roeren in een (denkbeeldige) kom tegen de klok in. Rechtshandige kinderen roeren met de klok mee. Altijd leuk om te weten én te ontdekken bij jouw kroost.

LEES OOK: Sperma van je partner heeft een verrassende impact op de hersenontwikkeling van je kind

4. Het gebruiken van een schaar

Naarmate je kind opgroeit zal hij ook eens iets willen knippen (met een kindvriendelijke schaar, uiteraard). Het kiezen van één dominante hand is vooral belangrijk in de kleuterklas, waar hij de hele dag zal kleuren, knutselen en tekenen. Een sterke voorkeur-hand helpt hem om meer efficiënt en automatisch te werken wanneer hij belangrijke nieuwe dingen leert.
Voorbeelden van dingen waarbij een sterkere hand van pas komt zijn: knippen, figuren of letters teken en zelf eten (zonder extreem te knoeien).

5. Een bal schoppen

Niet heel verassend, maar linkshandige kinderen schoppen eerder een bal met hun linkervoet en hebben – wanneer ze op één been moeten staan – een betere balans met links. Toch bepaalt dit niet per se of je kind links- of juist rechtshandig is. Op jonge leeftijd experimenteren kinderen namelijk nog met beide kanten. Wel een feit: ‘automatische’ activiteiten als eten en krabben laten zijn hand-voorkeur betrouwbaarder zien dan activiteiten als voetbal of balanceren.

6. Een potlood vasthouden

Spelen is voor kinderen niet alleen leuk, maar ook iets waardoor ze veel cognitieve en voor de motoriek belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Ja, écht. Iedere dag weer. Zoals we al schreven doen linkshandige kinderen het meest complexe werk met hun linkerhand (kleuren, schrijven en tekenen valt onder complex). Heeft je kind tijdens dit soort activiteiten een sterke voorkeur, dan weet je genoeg.

Romper.com

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Wordt jouw kindje linkshandig? Dat kun je zien aan deze 6 (vroege) signalen
Sluiten