De Rapley methode: je baby bepaalt zelf wat, hoeveel en hoe vaak hij wil eten

De Rapley methode voor je baby, misschien heb je er wel eens van gehoord. Na ongeveer 6 maanden gaat je baby over van vloeibaar naar vast voedsel.

Wanneer je baby een paar maanden oud is, wordt het misschien toch wel tijd om alvast te gaan nadenken over vaste voeding. Hoe ga je dit aanpakken? Ga je over op het geven van gepureerd vers voedsel? Of de babyhapjes uit de bekende potjes in de supermarkt? Of, misschien kies jij wel voor de Rapley methode.

Wat is de Rapley methode?

Het is een methode die je kunt toepassen om je baby al snel kennis te laten maken met verschillende smaken. De mondmotoriek ontwikkelt zich goed en het heeft positief effect op het eetgedrag op latere leeftijd. Door de Rapley methode toe te passen zouden ze later vaak meer soorten voedsel eten, al moet dit nog wetenschappelijk bevestigd worden.

Je baby bepaalt

Het uitgangspunt van de Rapley methode is dat je baby zelf beslist hoe snel en hoe veel hij wil eten. Tijdens de borstvoeding bepaalt de baby dit namelijk al zelf, maar met vast voedsel blijken baby’s dit ook heel goed zelf te kunnen.

LEES OOK: Onderzoek: kant-en-klare babyvoeding vaak beter dan zelfgemaakt eten

Het juiste moment

De Rapley methode kun je toepassen vanaf het moment dat je kind echt toe is aan bijvoeding, meestal is dit bij vier tot zes maanden. Dit is echter bij elke baby anders, hij moet er motorisch klaar voor zijn en voldoende immuunsysteem hebben opgebouwd. Meestal merk je zelf wel of je kind er klaar voor is. Is hij bijvoorbeeld erg nieuwsgierig wanneer jij aan het eten bent en pakt hij al stukjes eten van je bord, dan zou je kunnen beginnen met de Rapley methode.

De aanpak

De methode is er op gebaseerd dat je je baby borstvoeding blijft geven zolang hij dit wilt. Het vaste voedsel is puur extra, niet ter vervanging. Het ‘extra’ eten is verstandig omdat je baby na deze maanden extra voedingstoffen nodig heeft.

Het moet gezien worden als een experiment, wat vind je kind nu allemaal al lekker en wat niet? Hoe goed is hij in staat om zelf iets in zijn mond te stoppen en hoe gaat het kauwen? Eten zal op deze manier een leuke bezigheid worden voor jou en je baby. Dwing je kind niet om te eten, het is vanaf de zesde maand tot de negende maand vooral nog een proefperiode. Hij zal zelf bepalen hoeveel hij wil eten en ook welk deel van het voedsel.

Geschikt voedsel

Je kunt je baby vrijwel alle soorten groente en fruit geven, zolang het maar gezond geserveerd wordt (geen suiker of zout). Denk aan een gekookt roosje broccoli, stukje aardappel, een stukje wortel, een partje appel of een stukje mango. Maar ook kun je je baby bijvoorbeeld een rijstwafel of een broodkorstje laten proeven.

Het doel is om te ontdekken

Doordat je baby zelf het tempo en de hoeveelheid kan bepalen kan hij het eten op zijn eigen manier ontdekken. Het is belangrijk dat hij op spelenderwijze manier kan leren eten. Serveer daarom verschillende soorten voedsel met verschillende kleuren op een bordje. Het is de bedoeling dat hij zelf kiest waar hij op dat moment trek in heeft, en dat hij het zelf leert vastpakken. En dat er dan af en toe een deel door de huiskamer vliegt, dat moet dan maar. 😉

Ecomama

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De Rapley methode: je baby bepaalt zelf wat, hoeveel en hoe vaak hij wil eten
Sluiten