De pretecho: alles wat je wilt weten over deze leuke echo

Maandenlang voel je je baby in je buik groeien en moet je een aantal echo’s en onderzoeken doen. De leukste echo die je eventueel kunt doen, is de pretecho. Zo kun je al een beetje zien hoe jullie kleine wonder eruit gaat zien. Dit is alles wat je wilt weten over een pretecho maken.

Een leuke naam voor een leuke echo. Deze echo is er echt voor de fun. Er wordt niet actief gekeken naar afwijkingen. Een pretecho kun je laten maken in een gespecialiseerde kliniek. Maar er zijn ook ziekenhuizen en verloskundigen die de pretecho aanbieden.

Wat is een pretecho?

Bij een pretecho wordt er niet actief gekeken naar medische afwijkingen. Op een scherm zie je de echobeelden van je baby. Het plezier van een pretecho zit ‘m er ook in dat er meer bezoek met je mee mag. Dit is anders bij de medische echo’s. Een mooie kans dus om een familielid (of twee) extra mee te nemen om jullie baby’tje te bewonderen.

Wanneer kun je een pretecho maken?

De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken zwangerschap gemaakt. Het is dus aan jou welk moment je het fijnst vindt. Tussen de 24 en 30 weken is het beste moment voor een 3D-echo of 4D-echo.

Tot zo’n 22 weken in de zwangerschap kun je een goed beeld maken. Na 30 weken zwangerschap kan er ook nog een pretecho gemaakt worden, maar dit is dan wel van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan de ligging van je baby en de placenta en het vruchtwater. Is je baby helemaal ingedaald? Dan is het niet meer mogelijk om een pretecho te laten maken.

LEES OOK: De 20 wekenecho: wat het is en hoe het werkt

Alle type pretecho’s op een rijtje

Ook op het gebied van pretecho’s is de keuze reuze. De verschillen zitten ‘m in de dimensionaliteit. Na afloop krijg je vaak een paar foto’s mee van de echo.

2D

Bij deze pretecho is je baby in bewegende zwart-wit beelden te zien. Er zit geen diepte in de beelden. De termijnecho en 20-wekenecho worden meestal in 2D gemaakt.

3D

Bij een 3D-echo zijn de beelden wel in kleur én er is diepte. Doordat er diepte inzit, krijg je een nog beter beeld van hoe je baby eruit ziet. De echo wordt uit verschillende 2D beelden opgebouwd. Maar dit zijn wel stilstaande beelden.

4D

Dit wordt ook wel een live 3D-echo genoemd. Je baby is goed te zien in de gekleurde bewegende beelden met diepte. Zo kun je je baby bijvoorbeeld al zien duimen en lachen. Bij deze echo kun je naast foto’s ook een video meekrijgen.

LEES OOK: Echo gluren! 23 vreemde echo’s van baby’s die op iets heel anders lijken

De kosten van een pretecho maken

De kosten van een pretecho kunnen – afhankelijk van jouw wensen – flink verschillen. Laat je hierover dus goed informeren. Een pretecho wordt niet vergoed door de basisverzekering. In sommige gevallen dekt een aanvullende zorgverzekering wel de kosten. Neem hiervoor even contact op met je zorgverzekeraar. Het zou zonde zijn als je een vergoeding per ongeluk laat liggen!

Weten of het een jongetje of een meisje wordt via de pretecho

Als je een pretecho tussen de 16 en 20 weken zwangerschap laat maken, kun je het geslacht achterhalen. Het geslacht is vaak vanaf 17 weken al zichtbaar. Soms kan dit ook al bij 15 weken te zien zijn.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
De pretecho: alles wat je wilt weten over deze leuke echo
Sluiten