Zwanger 23 jun 2018 Janne Vogel

Prenatale depressie: angst en depressieve gevoelens vóór de bevalling

Over postnatale depressie lezen we een hoop, maar zwangere vrouwen kunnen ook te maken krijgen met een prenatale depressie. Geen roze wolk en zwangerschapsgloed, maar neerslachtige gevoelens van langdurige aard. De hormonen en spanning zijn jammer genoeg lang niet altijd een goede combinatie.

Om het taboe te doorbreken en de depressie meer bekendheid te geven, verzamelden we hieronder alles wat je moet weten over een prenatale depressie.

Prenatale depressie

Veel vrouwen denken dat ze een gat in de lucht moeten springen na een positieve zwangerschapstest, maar blijdschap overheerst niet altijd. 1 op de 20 zwangere vrouwen voelt zich tijdens de zwangerschap regelmatig neerslachtig, en volgens nieuw onderzoek krijgt 1 op de 10 vrouwen zelfs te maken met een prenatale depressie.

Neerslachtig of depressief?

Natuurlijk is het normaal dat je je af en toe rot voelt, twijfels hebt, en om alles wel kan huilen. Dit betekent echter niet gelijk dat je depressieve klachten hebt. Zolang je een lichtpuntje ziet en jezelf op andere gedachten kunt brengen of kunt laten troosten, hoef je je geen zorgen te maken. Bij een prenatale depressie zijn de klachten van een ander niveau.

LEES OOK: Dat kan ook nog: columnist Laura had een prenatale depressie

Symptomen prenatale depressie

Een zwangerschap maakt bij een vrouw veel los: op lichamelijk gebied verandert er veel en door hormonen kunnen vrouwen zeker in hun eerste trimester emotioneel instabiel zijn. (Lees: huilen om elk klein dingetje, een vrij kort lontje hebben en somber op de bank zitten.) Het is logisch dat je je niet ieder moment van de dag stralend zwanger voelt, maar bij een prenatale depressie ervaar je (enkele van) de volgende symptomen:

– Je voelt je emotioneel vlak
– Je slaapt slecht
– Je voelt je constant angstig en raakt in paniek, ook over de zwangerschap
– Je hebt spijt van je zwangerschap
– Je hebt neerslachtige en sombere gevoelens
– Je voelt je extreem moe
– Je voelt je waardeloos
– Je hebt concentratieproblemen
– Je denkt weleens aan zelfmoord

Schrik niet gelijk als je je herkent in (een van) de punten. Pas als de klachten langer dan twee weken aanhouden en je continu last hebt, is het verstandig om hulp in te schakelen.

Wat te doen?

Merk je dat je last hebt van een prenatale depressie? Het kan moeilijk zijn om toe te geven, maar het is belangrijk om hulp te zoeken. Veel vrouwen vinden het eng om uit te komen voor hoe ze zich voelen, maar zwijgen maakt de depressie alleen maar eenzamer en erger. Steun is heel belangrijk, want de depressie kan na de bevalling aanhouden. In dit geval is er sprake van een postnatale of post-partumdepressie.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Stichting Opvoeden

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Prenatale depressie: angst en depressieve gevoelens vóór de bevalling
Sluiten