Prematuur geboorte: dit moet je er over weten en zó ga je er mee om

Wordt het kindje voor de 37e zwangerschapsweek geboren, dan spreken we van een prematuur geboorte of vroeggeboorte. Wat houdt een vroeggeboorte precies in, en hoe ga je hier mee om?

Van alle baby’s wordt 7 tot 8 procent geboren als prematuur. Dit komt neer op zo’n 14.500 baby’s per jaar. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien hebben we te maken met een meerling in de buik, zijn er afwijkingen bij de moeder of het kind, of is er sprake van plotseling ernstige ziekte of koorts. Ook is er bij zwangerschappen die kunstmatig tot stand zijn gekomen (IVF, ICSI) een grotere kans op een vroeggeboorte.

Stijgende lijn

Als het kindje voor de 32e zwangerschapsweek geboren wordt, spreken we van een extreme vroeggeboorte. Dit komt echter gelukkig niet heel vaak voor. Gemiddeld worden er in Nederland 2000 baby’s per jaar voor die 32e zwangerschapsweek geboren. Dit aantal klimt echter langzaam bij beetje, onder andere omdat vrouwen in Nederland steeds later zwanger worden. Op oudere leeftijd is er een grote kant op zwangerschapshypertensie (hoge bloeddruk) en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) toe, waardoor de kans op een vroeggeboorte ook toeneemt.

LEES OOK: Dit ziekenhuis houdt een speciale ceremonie voor prematuur geboren kindjes

Overlevingskans

Tot 24 weken zwangerschap is een kindje nog niet levensvatbaar. Na 25 weken overleeft bijna 56% van de kinderen. Bij elke week die daarbij komt, stijgt de overlevingskans van de baby aanzienlijk. Na 26 weken overleeft 71,5%, na 27 weken 80% tot 90% en na 28 weken zelfs 95%. Pas vanaf 34 weken zwangerschap maakt een baby bijna even goede kansen als een kind dat op tijd geboren is.

Wat zijn de oorzaken van een vroeggeboorte?

Bij een vroeggeboorte kan er bijna nooit één oorzaak aangewezen worden. Wel zijn er een aantal oorzaken bij de moeder bekend die mogelijk voor de vroeggeboorte kunnen zorgen:

 • Een infectie, bijvoorbeeld aan de vagina
 • Koorts
 • Een extreem hoge bloeddruk
 • Te vroeg gebroken vliezen
 • Bloedverlies
 • Te vroeg weeën krijgen
 • Roken tijdens de zwangerschap
 • Overgewicht
 • Een niet goed functionerende placenta

Veel van deze oorzaken zijn dingen waar je als zwangere vrouw niets aan kunt doen. Ook is het bij een vroeggeboorte mogelijk dat er iets mis is met de baby, zoals een afwijking of een groeivertraging.

LEES OOK: Klein groot wonder: prematuur baby’tje Abiagael overleeft 23 weken vroeggeboorte

Hoe ziet een premature baby er uit?

Je kunt een premature baby aan een aantal dingen duidelijk herkennen. We zetten ze even voor je op een rijtje.

 • Het belangrijkste en meest opvallende kenmerk: je baby is ontzettend klein. Dat is natuurlijk logisch, omdat hij een aantal weken minder heeft kunnen groeien dan baby’s die 40 weken in de buik zitten. Het lijkt alsof het hoofdje in verhouding veel groter is dan het lichaampje – dat is ook zo.
 • De spieren en zenuwen van de baby zijn nog niet ontwikkeld. Daardoor ziet de baby er futloos en slap uit.
 • De huid van de baby lijkt doorzichtig. Hierdoor zijn de ribben, spieren en bloedvaten goed te zien.
 • Bij veel vroeggeboren kindjes is er een laagje donshaartjes op de schouders, rug of armen te vinden. Dit heet lanugo. Waarom dit op het huidje zit, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk helpt het laagje donshaar de baby om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.
 • Vaak maken premature baby’s schokkende bewegingen. Deze zijn erg ongecontroleerd. Dit noemen we ook wel ‘fladderen’.

Kan je een prematuur geboorte voorkomen?

Vroeggeboortes zijn moeilijk te voorkomen. Het afremmen van een vroeggeboorte hangt af van de ontsluiting, de conditie van de moeder en de duur van de zwangerschap. Is er meer dan vijf centimeter ontsluiting? Dan kan de geboorte vrijwel niet meer uitgesteld worden. De huidige weeënremmers leveren hooguit twee of drie extra dagen op.

Te vroeg geboren, en nu?

Na een prematuur geboorte is het gebruikelijk dat zowel jij als de baby opgenomen worden in het ziekenhuis. Hoe lang je baby in de couveuse moet blijven, is afhankelijk van de hoeveel weken die je zwanger was. Voordat je baby mee naar huis mag, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heeft hij geen medicijnen meer nodig is de temperatuur van de baby moet stabiel zijn. Ook moet de baby voldoende groeien. Hij moet elke dag in gewicht toenemen.

Wat mooi: deze foto’s van vrouw die bevalt van prematuur kindje bewijzen hoe krachtig een geboorte kan zijn

Wereld Prematurendagcouveuseouders

Reageer op artikel:
Prematuur geboorte: dit moet je er over weten en zó ga je er mee om
Sluiten