De baby 23 okt 2018 Redactie

Praatschema: wanneer zegt je kind wat?

Kinderen leren praten tijdens de eerste twee jaar van hun leven. Het is dus belangrijk om deze ontwikkeling goed bij te houden. Met dit praatschema kun je precies bijhouden in welke fase je kind zich bevindt.

Praatschema:

1 – 3 maanden
Je baby’s eerste vorm van communicatie is huilen. Al snel merk je onderscheid tussen huilen omdat je baby honger heeft of huilen omdat hij moe is. Ook ontwikkelt je kind een uitgebreid repertoire aan zuchten, brabbelen en kuchjes, waardoor je precies weet wat je baby nodig heeft.

Lees ook: terug praten tegen je brabbelende baby is ontzettend leerzaam.

4 maanden
Als je baby vier maanden oud is, begint hij te brabbelen. Dit kunnen dingen zijn als ‘baba’ of ‘boe’. Het ligt er maar net aan waar je baby voorkeur voor heeft. Je hebt zelfs kans dat de eerste ‘mama’ of ‘papa’ zo maar voorbij komt. Alhoewel je daar al tijden op wacht, weet je kind zelf nog niet dat jij bij dat woord hoort. Dat komt pas als hij ongeveer een jaar oud is. Voorlopig blijven de pogingen om te praten bij lange brabbelzinnen zonder logica.

6 – 9 maanden
Ondertussen brabbelt je baby er nog steeds flink op los, maar er komt wel wat meer structuur in de opbouw van de zinnen. Je baby kopieert namelijk nu de tonen en klanken die jij gebruikt. Je kunt nu goed je baby helpen bij het leren praten door veel voor te lezen.

Lees ook: Volgens dit onderzoek leren baby’s mogelijk praten tijdens het eten.

12 – 17 maanden
Met ongeveer twaalf maanden oud gebruikt je baby vaak één of meerdere woorden als antwoord op alles en weet hij ook wat de woorden betekenen. Je baby begint nu ook te intoneren als hij iets zegt. Bij een vragend woord zul je bijvoorbeeld al horen dat de klank aan het einde van het woord omhoog gaat. Voorbeeld: Je baby wil gedragen worden en communiceert dit door ‘hoog?’ te zeggen. Hij beseft zich nu maar al te goed dat hij met woorden dingen voor elkaar kan krijgen en zal ook steeds meer willen praten.

18 – 24 maanden
In deze periode gaat de ontwikkeling van je kind enorm hard; hij leert wel tien of meer woorden per dag. Hij probeert zelfs al zinnen te formuleren van twee woorden, zoals ‘draag me’. Als je kind twee is, begint hij ook zinnen van drie woorden te maken en zingt hij simpele deuntjes mee. Vanaf twee jaar beseft je kind ook meer dat hij een eigen persoon is en begint dus ook over zichzelf te praten. Vaak gaat het over wat hij wel of niet leuk vindt, maar kan hij de zelfstandige naamwoorden nog door elkaar halen. Zo kan hij bijvoorbeeld ‘baby gooi’ zeggen in plaats van ‘ik gooi’.

Lees ook: Dit is de reden dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met voorlezen.

25 – 36 maanden
Tussen twee en drie jaar oud groeit de vocabulaire van je kind met 300 woorden en begint hij goed opgebouwde zinnen te maken met simpele woorden, zoals ‘ik ga nu’. Wel praten kinderen van deze leeftijd vaak te hard, omdat ze het moeilijk vinden om het juiste volume te vinden. Dit verandert allemaal als je kind rond de drie jaar oud is. Dan kan hij een normaal gesprek voeren waarin hij ook zijn toon en spraakpatroon aanpast.

Ontwikkeling verschilt

Niet iedere kind ontwikkelt zich natuurlijk precies zoals in de boekjes beschreven staat. Maak je dus geen zorgen als je kind volgens deze praatlijn ‘achterloopt’. Heb je het idee dat je kind fors achterloopt, vraag er dan eens naar op het consultatiebureau of bij je huisarts.

Tips om je kind te stimuleren:

  • Praat zoveel mogelijk als je kunt tegen je kind. Probeer de gesprekken alleen tussen jou en hem te laten plaatsvinden. Zo kun je meer uitleg geven.
  • Zorg dat je kind bekend raakt met communicatie in het algemeen. Denk aan gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Voorbeeld: als je hem knuffelt en zegt ‘Wie is mama’s lieve jongen’, associeert hij dat met elkaar.
  • Lees je kind voor en beleef samen het verhaal. Naast gezellig, is dit namelijk ook erg leerzaam.
  • Als je kind nog klein is en hij gebruikt nog korte woorden om iets aan te duiden, reageer dan altijd met een volledige zin. Voorbeeld: wijst je kind lachend naar de hond en zegt hij ‘hond’. Antwoord dan: ‘ja, de hond is lief’.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Praatschema: wanneer zegt je kind wat?
Sluiten