De baby 7 aug 2018 Redactie

Dit zit er dus echt in de bekende potjes babyvoeding

Net als de meeste moeders in Nederland heb ik een druk leven met een zo-goed-als-fulltimebaan, een vriend, twee dochters van drie en één jaar en een heleboel wassen die gedraaid moeten worden. Het idee dat ik tijdens mijn eerste zwangerschap had, dat ik na iedere drukke werkdag even een verantwoord hapje zou stomen en pureren, bleek een illusie.

In de praktijk is het iedere dag weer een hele toer om iedereen gevoederd en wel op tijd in bed te krijgen en er ondertussen een gevarieerd voedingspatroon op na te houden. Toch vind ik het ingewikkeld om babyvoeding uit potjes te geven, want wat zit er nou echt in zo’n potje? Dit heb ik met eigen ogen gezien! Ik was uitgenodigd voor het Olvarit Oogstfeest waar ik heb genoten van een lunch, de velden met groenten op ben gegaan en een workshop heb gedaan.

Lekker wecken

In de auto op weg naar het Oogstfeest in het prachtige Belgische plaatsje Walshoutem vraag ik me af waar mijn vooroordeel over de potjes met babyvoeding nou precies op gebaseerd is. Het belangrijkste punt is dat ik mij afvraag waarom de potjes niet in de koeling staan en hoe het kan dat de potjes zo lang houdbaar zijn. Dan moét er toch wel iets van een conserveermiddel aan toegevoegd zijn? Dit was dan ook de eerste vraag die ik chef kok Caspar Bürgi (bekend van o.a. Koffietijd) stel tijdens het Oogstfeest. “Ken je die grote glazen potten met vruchten erin, die vroeger bij je oma in de bijkeuken stonden? Dat zijn weckpotten, een methode die al stokoud is, maar nog steeds even goed werkt. De voeding wordt bereid op basis van pure groenten, zonder enige kunstmatige toevoeging. De potjes worden in een steriele omgeving verhit en afgesloten, waarna ze afkoelen en alle lucht eruit getrokken wordt. Hierdoor blijft de voeding dus goed, soms tot wel twee jaar!” Geen conserveermiddel te bekennen dus in babyvoeding, er zitten echt alleen groenten in de potjes.

Superstrenge controles

Even later sta ik op een uitgestrekt stuk land gebukt over een bonenstruik. Terwijl ik zoveel mogelijk rijpe bonen van een plant trek vertelt de boer aan welke strenge eisen een veld voor babyvoeding moet voldoen. “De ligging moet onder andere perfect zijn: zó ver van snelwegen vandaan, dat gifstoffen uit uitlaatgassen niet in de oogst terecht kunnen komen.” Van de boontjes die we zelf plukken op het veld maken we onder begeleiding van Caspar ons eigen potje doperwtenpuree. “Het koken van groenten is trouwens echt uit den boze,” vertelt Caspar tijdens het wassen van de erwtjes, “Omdat je dan een groot deel van de smaak en vitaminen met het kookvocht weggooit. Voor de potjes van Olvarit worden de groenten gestoomd. Zo behoud je veel meer goede stoffen.” Het bereiden van ons eigen potje doen we trouwens in de keuken van een supermooie Belgische boerderij, maar normaal gesproken worden de potjes van Olvarit onder streng toezicht geproduceerd in een brandschone fabrieksomgeving. Iedere partij groente wordt wel 600(!) keer gecontroleerd voor het in het potje in de schappen van de supermarkt staat. Benieuwd naar meer informatie over het productieproces van de potjes? Kijk dan eens op deze pagina!

Babyvoeding-truc

Caspar blijkt een orakel als het op babyvoeding aankomt, en strooit met de kennis die hij opdeed als papa van twee kids. “Wist je dat hele jonge kinderen al veel meer smaken lekker vinden dan we denken? Je moet het alleen een beetje subtiel opbouwen, en ze eigenlijk door middel van trucjes aan smaken laten wennen. Mix bijvoorbeeld eens een potje Olvarit bloemkool met een paar schepjes van een potje appel of peer. Wedden dat ze het lekker vinden? Als je dan telkens een schepje fruit minder erbij doet, eten ze na een tijdje zonder problemen een heel potje bloemkool leeg.” Goeie truc! Gaan we proberen. Verder wordt er trouwens nooit zout of suiker toegevoegd aan Olvarit potjes, omdat dat natuurlijk niet past in een gezond voedingspatroon voor baby’s. Gelukkig is dat ook niet nodig. De potjes bevatten alleen suikers die van nature in de ingrediënten voorkomen en de pure smaken van vers verwerkte groenten zijn al genoeg voor je kleintje. Ze hebben namelijk veel meer smaakpapillen dan wij als volwassenen. Wat wij zouden ervaren als flauwe smaak, is voor hen een smaakexplosie.

De proef op de som

Als ik thuiskom na een lange autorit neem ik de proef op de som. Mijn jongste dochter wordt net gevoerd door papa, maar is wel benieuwd naar het potje dat ik uit mijn tas haal. Ik maak het weckpotje open, pak een lepel en geef haar een hapje. Haar oogjes worden groot, een ‘mmmmm!!’ klinkt uit haar volle mondje en het hele potje gaat in een sessie naar binnen. Ik ben wel overtuigd. Een potje hier of daar kan geen kwaad. Sterker nog: het kan jou als drukke moeder zelfs helpen!

De oogstvelden van Olvarit.
De oogstvelden van Olvarit.
Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

In samenwerking met Olvarit

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit zit er dus echt in de bekende potjes babyvoeding
Sluiten