De baby 29 jun 2017 Susan Dalstra

Bizar: deze ouders leerden hun baby meteen op een potje te plassen

Er is geen ouder die echt gelukkig wordt van luiers verschonen. Hoe fijn zou het zijn als je baby direct al op een potje kan plassen! Ouders, die beide arts zijn, uit Los Angeles menen de oplossing gevonden te hebben. 

Zij lieten hun baby namelijk al een paar dagen na de geboorte op een potje plassen. Hun techniek wordt omschreven als ‘eliminatie communicatie’. Die strategie is niet helemaal nieuw: in 1955 werd het al gedaan voordat wegwerp-luiers werden uitgevonden. De trend heeft toen nooit echt doorgezet, maar krijgt nu opnieuw aandacht nadat het artsenkoppel Rosemary She en Jeffrey Bender erover schreven in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics.

Natuurlijke timing

Het idee is vrij simpel: je observeert het gedrag van je baby om te achterhalen wanneer het zijn of haar behoefte moet doen. Dat doe je door te letten op de natuurlijke timing van je kind, lichaamstaal en andere signalen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een baby altijd vijf minuten nadat het gevoed is moet plassen of een grommend geluid maakt voor een number two. Vervolgens til je de baby boven het toilet of een potje om z’n ding te doen terwijl je een geluid als ‘ssssh’ maakt om het geluid van lopend water na te bootsen en je baby te stimuleren het te laten lopen.

LEES OOK: Wegwerpluiers vs. wasbare luiers. De voor en tegens op een rijtje

Voorspelbare tijden

‘In tegenstelling tot het idee dat baby’s de hele dag door op onwillekeurige tijden de boel laten lopen, doen baby’s juist hun behoefte op voorspelbare tijden. Bijvoorbeeld als ze net wakker zijn of na het voeden’, schrijven de ouders in hun artikel. Daar is echter nogal strijd over; er zijn ook experts die juist zeggen dat baby’s tot 18 maanden nog geen controle hebben over hun blaas.

Poep- en plasgedrag

Hoewel de twee ouders die dit doen beide arts zijn, raden ze hun techniek niet per se alle ouders aan. Ook willen ze ouders die wel wegwerpluiers gebruiken geen schuldgevoel aanpraten. Er zijn immers genoeg mensen die simpelweg niet de tijd hebben om het poep- en plasgedrag van hun kind de hele dag door bij te houden. Uiteindelijk komt het erop neer dat je moet doen wat voor jou als ouder het beste werkt, maar geef toe: interessant is het wel.

Ook handig: dit apparaatje checkt of je baby een poepluier heeft.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Redbookmag

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Bizar: deze ouders leerden hun baby meteen op een potje te plassen
Sluiten