Heftig… 60% van de jonge moeders ervaart postnatale eenzaamheid

Het is geen officieel woord zoals postnatale depressie, maar postnatale eenzaamheid is iets dat veel vaker voorkomt dan we denken. Tijd dus om daar aandacht aan te besteden. Jitra zocht het uit en geeft tips.

Ik hoor je denken; postnatale eenzaamheid? Is dat weer wat nieuws? Een modewoord? Hoe kun je nou eenzaam zijn als je vanaf het moment van geboorte nooit meer echt alleen bent? Klopt, vanaf de dag dat je baby in je armen ligt, ben je nooit meer alleen. Maar je hebt dus ook nooit meer alleen tijd voor jezelf. En dat is nogal een ommezwaai waar we ons niet echt op kunnen voorbereiden. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de moeders met jonge kinderen zich weleens eenzaam voelen. Een bijzonder hoog getal, rijst de vraag waar dit door komt.

24/7 doen wat jij wil

Voor kind kon je 24 uur per dag en 7 dagen in de week gaan en staan waar je wilde. Je fietste eens naar vriendin 1 voor een kop thee, je sprak vriendin 2 in de kroeg en met vriendin 3 ging je een potje tennissen. Via de sauna met vriendin 4 reed je nog even voor een dinnerparty naar vriendin 5 en samen met de man liep je ook nog eens stad en land af om te socializen.

Het isolement van het moederschap: zorgen voor de baby, alles goed willen doen voor anderen en jezelf op de laatste plaats zetten

En dat wordt totaal anders. Want je hebt een baby. En met de baby ga je niet meer zomaar van hot naar her. Dat is namelijk gedoe. En veel geregel. En hoe zat het ook al weer met rust, ritme en regelmaat? Hoewel ik een groot voorstander ben van ‘niet zeuren, gewoon gaan!’ weet ik ook als geen ander hoe moe je soms bent. En juist op die momenten ziet de bank er op z’n allerlekkerst uit. Gevolg is dat je in een isolement van het moederschap kun raken, waarbij je zorgt voor de baby, het goed wil doen voor anderen en pas als laatste zorgt voor jezelf.

LEES OOK: onderzoek bewijst; nu moeder zijn is moeilijker!

Only the lonely

Als je naast je moederrol ook nog een carrière hebt, zul je merken dat je heel weinig tijd overhoudt om je van je beste sociale kant te laten zien. En als je dan achter je bureau zit terwijl de baby net een ochtenddutje doet, kun je je ineens verdraaid eenzaam voelen.

Postnatale depressie

Gelukkig is een postnatale depressie al lang geen taboe meer. Maar ook over postnatale eenzaamheid zou je gewoon moeten praten! Want je bent niet de enige die zich in haar nieuwe rol niet meteen helemaal te gek voelt. Postnatale eenzaamheid is maar een term. Maak het vooral ook niet spannender dan dat. Praat er wel over met mensen die je lief zijn.

Wees niet bang om uit te spreken dat de muren op je afkomen

Heb ik dé gouden tip? Nee. Ik kan je niet ineens een berg extra energie beloven, ik kan je niet ineens een moederclubje toespelen en ik weet ook niet hoe je het best je gezinsleven met je oude wervelwind bestaan kunt combineren. Maar ik weet wel dat het beter wordt!

Eropuit!

Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe leven en wees niet bang om uit te spreken dat de muren af en toe op je af komen. Maar wees ook niet bang om er met je baby op uit te gaan. Babyzwemmen is oprecht een te gek uitje en wie weet ligt er in dat zwembad wel een ontzettend leuk moedermens dat net als jij af en toe een dringende behoefte heeft aan grotemensenpraat en een reep chocola.
LEES OOK: 7 super leuke dingen om samen met je baby te doen.

Oppas

Wees niet bang om een oppas te regelen in de vorm van een lieve buurvrouw, je moeder of familie. Of investeer nu al in het zoeken naar een betaalde oppas. Zodat jij met een gerust hart weer eens ouderwets op stap kunt. Mét en zonder je man.

Meer tips voor kersverse moeders? Lees dan deze lijst met topadviezen maar eens door.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Heftig… 60% van de jonge moeders ervaart postnatale eenzaamheid
Sluiten