De mama 30 aug 2017 Susan Dalstra

Moeder waarschuwt: iedere vrouw ervaart een postnatale depressie anders

Een postnatale depressie is niets vreemds: zo’n 10 tot 15% van de pas bevallen vrouwen krijgt ermee te maken. Het lastige is alleen dat zo’n depressie lang niet altijd even herkenbaar is.

Daar kan Tova Leigh over meepraten. Ze deelt haar verhaal op Facebook om andere vrouwen alert te maken op de symptomen. Tova was als de dood dat haar vier maanden oude baby niet meer zou ademenen en hield daarom 24/7 de wacht over haar kind; ook als het rustig te slapen.

Controleren

‘Ik was zo’n moeder die uren naast het bedje van haar baby zat om er zeker van te zijn dat ze nog ademhaalde. Mike smeekte me om te slapen en de enige manier waarop hij me zover kreeg, was door beloven haar in de gaten te houden als ik sliep. Ik werd steeds wakker om te controleren of hij nog wel naast haar bedje zat. Ik opende m’n ogen, zag hem en viel dan weer in slaap terwijl ik droomde dat ik haar verloor of iets heel belangrijks vergat’, schrijft ze.

LEES OOK: 10 duistere waarheden over het ouderschap waar niemand over praat

Loslaten

‘Als ze wakker was om gevoed te worden, was ik opgelucht omdat ik niet meer hoefde te doen alsof ik sliep. Ik kon weer normaal op haar letten, want in mijn hoofd was ik de enige die dat goed kon doen. Ik weet nog hoe ik daar zat: gebroken en doodop. Maar ik kon het gewoon niet loslaten. De overweldigende liefde voor haar en de angst haar te verliezen maakten me compleet gek. Ik wist dat ik me belachelijk gedroeg, maar kon er niks aan doen.

Postnatale depressie

Ik had het idee dat ik langzaam m’n verstand verloor. Alles leek mistig en onecht. Ik voelde me alleen en wanhopig en wist niet wat er met me aan de hand was. Maar ik besefte vooral niet dat ik hulp nodig had. Dat is hoe een postnatale depressie er voor mij uit zag in de eerste drie maanden na de geboorte van mijn baby.

De reden dat ik dit vertel, is dat ik wil dat je de tekenen kent. Ik wil dat je weet dat die voor andere vrouw anders zijn. Ik wil dat je erop let, en dat je let op andere kersverse mama’s omdat ze misschien meer hulp nodig hebben dan je denkt. En dames, zoek alsjeblieft hulp als je lijdt. Er is niks mis met hulp vragen. Je bent niet alleen.’

Een postnatale depressie komt niet alleen voor onder moeders. Deze vader van een vijfling overkwam het ook en probeert nu het taboe te doorbreken.

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Romper

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Moeder waarschuwt: iedere vrouw ervaart een postnatale depressie anders
Sluiten