De papa 8 mrt 2018 Janne Vogel

Postnatale depressie bij mannen: dit is wat je moet weten

Dat mannen ook kunnen lijden aan een postnatale depressie is inmiddels bekend, maar hoe de gevoelens zich bij de nieuwbakken vaders ontwikkelen is je misschien nog niet helemaal duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat vaders er bijna net zo vaak last van krijgen als moeders, dus het is zeker belangrijk het probleem meer onder de aandacht te brengen.

In de eerste drie maanden na de geboorte van hun baby ervaart maar liefst één op de twaalf nieuwe vaders gevoelens van een postnatale depressie. En toch is de depressie bij mannen nog relatief onbekend.

Postnatale depressie

Over het algemeen zijn de symptomen ongeveer hetzelfde als bij moeders: prikkelbaarheid, nervositeit, somberheid, slaapproblemen en/of het niet voelen van liefde voor het kindje. De emotionele reactie treedt vaak een paar dagen tot een paar maanden na de bevalling op en houdt in de meeste gevallen niet langer dan twee weken aan. Als de sombere gevoelens wel aan blijven houden en verergeren (van gevoelens van hopeloosheid tot aan zelfmoordgedachten), wordt van een postnatale depressie gesproken.

Risicofactoren

Hormonale veranderingen in bijvoorbeeld het testosteron-niveau, cortisol, oestrogeen en vasopressine, zijn biologische risicofactoren voor het ontwikkelen van de depressie. Ook vergroot de kans om een postnatale depressie te ontwikkelen wanneer je partner hetzelfde ervaart. Er zijn verder enkele externe risicofactoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van dit postnatale probleem. Een geschiedenis van depressie of angst in je familie bijvoorbeeld, relatieproblemen of het gemis aan steun van je partner. Ook een niet geplande zwangerschap of ingrijpende verandering in je leven kunnen de gevoelens triggeren. Deze factoren veroorzaken de postnatale depressie nooit direct en bepalen ook zeker niet óf je er last van krijgt, maar ze kunnen van invloed zijn.

LEES OOK: Postnatale depressie bij vaders komt vaker voor dan gedacht

Diagnose

Het kan als man lastig zijn om je over je gevoelens uit te spreken, omdat het probleem tot voor kort alleen werd gelinkt aan vrouwen. Toch is het cruciaal dat depressieve gevoelens bij ouders (ja, ook bij vaders!) worden uitgesproken en gediagnosticeerd. Niet alleen vanwege hun eigen welzijn, maar om vooral om die van het kindje. Een depressie zorgt ervoor dat je leeft in een heel kleine wereld. In die kleine wereld ben jíj (onbewust) je eerste prioriteit. En dat komt wanneer je net papa bent geworden natuurlijk niet erg goed uit. Je kunt er niets aan doen, maar er is weinig ruimte over voor anderen.

Nadelig voor de ontwikkeling

Het opkroppen van de onbehandelde gevoelens kan op lange termijn de ontwikkeling van de baby dus nadelig beïnvloeden. Zo maken de depressieve vaders minder oogcontact met de baby en lachen ze minder naar hun jonge zoon of dochtertje. Het hechtingsproces tussen vader en baby wordt zo aangetast. Over het algemeen veroorzaken vaders met een postnatale depressie meer problemen in de ontwikkeling dan moeders. Als moeder ben je vaak toch verplicht om betrokken te zijn bij het kind, als is het alleen lichamelijk. Vaders kunnen zich helemaal afzonderen, waardoor de kans veel kleiner wordt dat ze een hechte relatie zullen hebben met het kindje in de toekomst. Ook lopen de vaders niet steevast verdrietig en huilend door het huis, maar zijn ze vooral boos en meer teruggetrokken.

Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je als man tegen bovenstaande problemen aanloopt. Met het opkroppen van de gevoelens schaad je op lange termijn alleen hem, jezelf én je kind.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Postnatale depressie bij mannen: dit is wat je moet weten
Sluiten