De baby 23 nov 2018 Sterre Touw

Een psychologische verklaring van de ‘poepgezichten’ van je baby (ja echt)

Poepen. Baby’s kunnen er wat en de luiers lijken er doorheen te vliegen. En er verschijnen tijdens hun – uhm – grote boodschap de gekste gezichtsuitdrukkingen op hun gezichtjes. De échte poepgezichten.

Moeder Tessa Shull van Romper.com ontdekte dat er een hele psychologie achter de poepgezichten van haar baby zit.  Ze merkte verschillende gezichtsuitdrukkingen op en deelde het op social media. Veel moeders herkenden de gelijkenis met hun eigen kinderen en vonden het ronduit hilarisch.

LEES OOK: Handig! Dit apparaatje checkt of je baby een poepluier heeft

Zes poepgezichten

De zes fasen die het kindje doormaakte worden omschreven als: ‘ontkenning, woede, onderhandelen, depressie, acceptatie en kak.’ (Wedden dat je het erin herkende toen je naar de foto’s keek.) Ondanks dat het natuurlijk super grappig is, hebben volgens psycholoog Alison Gopnik, de poepgezichten van je baby toch echt een betekenis.

1 Het moeilijke gezicht

Gopnik vertelde dat een verwrongen gezicht, gecombineerd met huilen, laat zien dat de baby zich ongemakkelijk voelt. De boosdoener is het gas. Je kunt proberen zachtjes over de buik van je baby te wrijven. Als de baby niet huilt of geen grommend geluid maakt,  dan is het gewoon een typisch poepgezicht en hoe je je nergens zorgen over te maken.

2 Het pruillipje

Volgens Gopnik, betekenen de gefronste wenkbrauwen of pruilende lippen hoogstwaarschijnlijk dat je kleintje simpelweg te moe is. Het lukt niet. Als dit het geval is kun je de beentjes als een soort fietsbeweging bewegen om zijn darmen in actie te laten komen. Loop rustig met je baby rond, zodat hij lekker rustig wordt.

3 De verre blik

Je baby is ineens super gefocust en kan zich alleen op één punt concentreren. Jup, poeptijd. Gopnik vertelt dat baby’s vaak snel gefascineerd raken en dingen om hen heen kunnen ervoor zorgen dat ze afgeleid raken. Daarom concentreren ze zich op één punt.

4 Een blik van opluchting

Heb je je baby ooit blij zien worden en met een gelukkige blik verder is gegaan waar hij mee bezig was? Ja, dan is hij opgelucht. En dan komt de geur… Als je kleintje het eindelijk heeft losgelaten, vooral als hij het al een tijdje probeerde, kun je een blije baby verwachten. Yes, begrijpelijk.

LEES OOK: Terug naar de wasbare luier: een goed idee of niet?

Romper.com

Reageer op artikel:
Een psychologische verklaring van de ‘poepgezichten’ van je baby (ja echt)
Sluiten