Column 1 nov 2018 Ilse Langerak

Ilse: “Eerst zelf poepen voor je de kleine verschoont, dat is jouw eigen gemak “

Beste Bijna-Mama,. Nog heel eventjes, dan begin je aan een groots en intens avontuur. Mijn eerste jaar als moeder zit er alweer bijna op. Ongelooflijk, dat ik dit daadwerkelijk schrijf. Het lijkt nog maar een week geleden dat ik in alle rust zat te wachten op haar komst, als gisteren dat ik haar voor het eerst vasthield.

Zojuist vette ik haar in met een lotion die ik de eerste weken veel gebruikte en de geur bracht me onmiddellijk terug naar die eerste badjes, het geklungel met de rompertjes en vooral het eindeloos snuffelen aan haar vredig slapende bolletje… Ik zal je verder niet vervelen met een sentimentele duik in mijn herinneringen, maar allemachtig, wat vliegt de tijd!

Hoewel het onvoorstelbaar is dat ik alweer een jaar geleden moeder werd, kan ik me aan de andere kant ook nauwelijks nog voorstellen dat ik het ooit niet ben geweest. Dat ik een jaar geleden nog geen fatsoenlijke luier kon verschonen en mijn slaapcycli nog onafgebroken werden afgemaakt: het lijken zaken uit een vorig leven. Je leert een hoop bij in een zeer korte tijd. Hoewel ik je vooral wil aanmoedigen om ‘gewoon maar wat te doen’ als die kleine er straks is en al blunderend je eigen weg te vinden, wil ik toch een paar van mijn wijze lessen met je delen.

1. Wis je foto’s

Mijn ouders haalden hun analoge camera alleen bij uitzonderlijke situaties tevoorschijn en hadden aan het einde van het jaar een overzichtelijk stapeltje kiekjes dat in een fotoboek werd geplakt. Ik maak in één week meer foto’s van mijn kind dan er überhaupt van mij bestaan. Heb je helemaal niets aan, zoveel foto’s. Dus doe jezelf een lol en schoon wekelijks je album op. Bewaar alleen wat écht leuk is.

Het digitaal verwijderen van je gup voelt wellicht als een crime against humanity, maar dat je jezelf wellicht enigszins hebt laten gaan met die camera besef je pas weken later, als je je collega’s een foto wil laten zien die daadwerkelijk alleraardigst is, maar je eerst een databank moet doorspitten waar ze bij Facebook nog van onder de indruk zouden zijn. Om nog maar te zwijgen van het moment dat je een fotoboek wil gaan maken…2. Blijf tijdens de kraamweek uit de buurt van je telefoon

Alcohol laat mensen gênante berichten naar ex-geliefden sturen, de hormonale toestand die postpartum in je bloed zit heeft ongeveer hetzelfde effect. Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat je spontaan je vrienden wil laten weten hoe verschrikkelijk dankbaar je voor ze bent en echt niet zonder ze kan. Om drie uur ‘s nachts. Waar je van zo’n bezielde nachtelijke dankbetuiging nog kan denken: ‘Ach, best lief toch?’, kan ik je uit eigen ervaring meedelen dat dat gevoel niet bepaald overheerst als je terugdenkt aan die keer dat je de rechtbank belde om wat over de voogdij te vragen en vervolgens snikkend bij een willekeurige jurist aan de lijn hing. Niet aanraken dus, die telefoon.

3. Vertrouw altijd op je neus

De geur van poep raak je voorlopig niet meer kwijt. Is het niet de luier van je kind die je huis van een odeur van bedorven yoghurt voorziet, dan is het wel de fantoomgeur die gewoon altijd in je neus blijft hangen. Je raakt eraan gewend en besteed er op den duur nauwelijks nog aandacht aan. Desalniettemin kan het geen kwaad om een keertje extra in de spiegel te kijken als de geur een beetje blijft hangen. Gewoon, om er zeker van te zijn dat je niet met een poepvlek op je kraag op je werk verschijnt…

4. Maak het jezelf gemakkelijk

‘Dat doe je dus puur voor je eigen gemak.’ zei iemand ooit tegen me. Het was geen compliment, maar toch dat ik: ‘Hell yeah! Goed voor mij!’ 
Het moederschap is absoluut het mooiste, fijnste en tofste wat ik ooit heb gedaan en het is echt niet alleen maar hard werken, maar iets voor je eigen gemak doen…mwah. 
‘Je eigen gemak’ bestaat vanaf nu vooral uit je kindje ‘s nachts even met een speen sussen zodat je die ellendige nachtvoeding nog even uit kunt stellen.

Een lauwe kop thee drinken in plaats van een koude. Eerst zelf poepen voor je de kleine verschoont. Dat is je eigen gemak. Dus als je het je ergens een klein beetje gemakkelijker kunt maken: doe dat dan en voel je er vooral niet schuldig bij.
 O, en als iemand ooit zo ongevoelig is je bovenstaand verwijt te maken: geef jezelf een schouderklopje en bedenk maar dat dat soort loedermoeders 80% van het harde werk uitbesteden aan een nanny of oppasoma. Geen enkele toegewijde moeder zou het ook maar in haar hoofd halen iets dergelijks uit haar mond te laten komen.

5. Koop replica’s van de lievelingsknuffel

Je zal hem vaker gehoord hebben, maar ik wil hem toch nog even extra benadrukken. Ik wil je namelijk graag behoeden voor een wanhopige en vruchteloze speurtocht op het moment dat je hummeltje’s favoriet een geur van koekjeskots, zure melk en oude vaatdoek verspreid maar niet gewassen kan worden omdat je kind zonder écht niet kan slapen…6. Tot slot: negeer alle goedbedoelde tips

Klinkt een beetje gek uit het toetsenbord van iemand die een column vol goedbedoelde tips aflevert, maar wat ik vooral bedoel is: durf de meningen uit je omgeving naast je neer te leggen en je eigen weg te vinden. Ieder kindje is anders, inzichten veranderen en bovendien luisteren al die ratelende raadgevers maar met een half oor naar je. Tussen alle adviezen zitten zeker juweeltjes, maar die buurvrouw van drie straten verderop die wel weet hoe jouw kind gaat doorslapen, mag je denkbeeldig gerust met een rol duct tape afplakken.

Succes!

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ilse: “Eerst zelf poepen voor je de kleine verschoont, dat is jouw eigen gemak “
Sluiten