Doet seks pijn na de bevalling? Dit is de oorzaak

Nu de buik niet meer in de weg zit, wordt het vast weer tijd voor wat sexy-time met je partner. Het kan dan een behoorlijke domper zijn als het pijn doet. Geen paniek, pijnlijke seks na de bevalling komt vaker voor. Dit zijn de oorzaken.

Het advies is om met seks te wachten tot zes weken na de bevalling. Het kan zijn dat jij je er al eerder prettig bij voelt. Maar het vrijen kan ook na deze zes weken door verschillende oorzaken nog pijn doen.

Seks doet pijn na de bevalling

Dit is waarom seks na de bevalling pijn kan doen:
– De spieren in de bekkenbodem zijn te gespannen
– De zenuw in de bekkenbodem is gevoelig
– Het schaambeen is gevoelig
– Het littekenweefsel kan gevoelig zijn
– De hechtingen zijn nog niet helemaal opgelost
– De baarmoeder ligt lager, vooral tijdens de eerste maanden na de bevalling
– De buikwond doet pijn na een keizersnede

LEES OOK: Oh herkenbaarheid! Deze moeders leggen uit hoe seks na de bevalling ├ęcht is

Pijnlijke seks na de bevalling door vaginale droogheid

Ook vaginale droogheid maakt vrijen na de bevalling onaangenaam. Het kan zo zijn dat je libido nog niet zo op dreef is als voor de bevalling. Hierdoor wordt er minder vocht aangemaakt en voelt het down under niet zo prettig als normaal.

Vaginale droogheid door borstvoeding

Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen hierdoor ook last krijgen van pijn tijdens het vrijen. Doordat je hormoonbalans verandert, krijg je last van een drogere vagina. Dit zit zo: tijdens het geven van borstvoeding, maakt je lichaam prolactine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat er minder makkelijk een eisprong plaatsvindt. Je progesteron en oestrogeen komen ook op een lager pitje te liggen. Glijmiddel kan helpen om de daad soepeler te laten verlopen.

LEES OOK: 13 dingen die een moeder echt bedoelt als ze zegt dat ze ‘te moe is om seks te hebben’

Luister naar je gevoel

Luister altijd naar je gevoel als je merkt dat vrijen onaangenaam is. Je hormoonhuishouding na de bevalling speelt hier een grote rol in. En ook de fysieke omstandigheden na de bevalling. Dit is dus niet gek. Bespreek je pijn en zorgen ook met je partner. Als jij het gevoel hebt dat je liever wat langer wacht met seks, moet dit kunnen. Seks hoort fijn te voelen voor jou en je partner. Negeer de pijn dus niet.

Naar de huisarts bij pijn tijdens het vrijen

Als jij last hebt van pijnlijke seks na de bevalling, is het slim om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan de precieze oorzaak van de pijn te behandelen. De oplossing kan zo simpel zijn als meer oefeningen doen voor de bekkenbodem. Het kan uiteindelijk ontzettend meevallen, zodra de oorzaak van de pijn gevonden is.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Doet seks pijn na de bevalling? Dit is de oorzaak
Sluiten