De baby 18 sep 2017 Daphne de Groot

Peuter (2) overleden na eten van Babybel: zo zorg je ervoor dat je kind zich niet verslikt

De rillingen liepen over onze rug toen we lazen over een afschuwelijk ongeluk in België. Vorige week stikte een jongetje van 2 jaar in een stukje Babybel. Je weet wel, die lekkere kaasjes in rode verpakking. Lekker, maar potentieel dus wel gevaarlijk. De ouders komen nu naar voren om anderen te waarschuwen. 

De aangeslagen ouders vertellen aan Nieuwsblad.be dat ze een oppas hadden geregeld voor hun drie zoontjes, zodat ze zelf een avondje uit konden. De jongste van de drie kreeg die avond een Babybel-kaasje, maar moet zich verslikt hebben waarna het kaasje vast kwam te zitten in zijn luchtpijp. De babysit kende EHBO en heeft de peuter nog kunnen reanimeren. Zij hartje klopte weer op het moment dat hij naar het ziekenhuis gebracht werd.

Zuurstofgebrek

Het zuurstofgebrek had op dat moment echter al te veel schade aangericht in de hersentjes van de peuter. De moeder van het jongetje: “Hij was zo goed als hersendood, reageerde op niks meer. Vorige week werd beslist om de beademingsmachine stil te leggen. Hij zou geen menswaardig bestaan meer kunnen leiden. Mijn zoontje is in mijn armen gestorven.”

Helaas is de verstikking in een Babybel kaasje geen unieke uitzondering. Het is al de derde keer in ruim twee jaar tijd dat een kind op deze manier is overleden in België. Het is natuurlijk onbegonnen werk om elk hapje wat je kind neemt nauwkeurig te observeren, maar je kunt wel op een aantal dingen letten om verstikking te voorkomen.

Verslikken

Inslikken en verslikken is niet het zelfde. Een kind kan bijvoorbeeld best een speelgoedje inslikken. Als dit blijft steken in de slokdarm, kan het via een kijkoperatie verwijderd worden. Niet prettig, maar ook niet levensgevaarlijk. Verslikken is wél gevaarlijk. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het kind nog niet gewend is om op iets groots te kauwen. Het kan zich verslikken, waarna hij begint te hoesten. Daardoor kan het veel te grote stuk in de luchtpijp vast komen te zitten.

Plakken

Niet alleen te grote stukken eten kunnen tot verstikking leiden, ook plakkerige etenswaren kunnen makkelijker in de keel blijven steken. Denk hierbij aan kauwgum, zuurtjes, maar ook een Babybel (een dik stug kaasje). Of een druif, die in de keel kan blijven steken. Moeten we ons dan bij élk hapje zorgen gaan maken? Nee, dat is natuurlijk niet te doen. Belangrijker is het om op te letten dat je kind niet te veel beweegt tijdens het eten. Een kind dat niet aan tafel zit en aan het rondlopen is in huis concentreert zich minder hard. Zo is de kans groter dat het zich verslikt.

Babybel

Voor de ouders van het jongetje is het te laat, door hun verhaal te vertellen hopen ze andere ouders te waarschuwen. “We verwijten Babybel niks”, zeggen ze daar overigens over. “Maar het is niet de eerste keer dat een kindje sterft nadat het stikt in zo’n kaasje.” De CEO van de firma Bel die onder andere Babybel op de markt heeft inmiddels ook gereageerd. Frederic Dufour: “We willen ons medeleven overmaken aan de ouders en familie van het kindje. Dit is een drama. We kunnen alleen zeggen dat we na een vorig gelijkaardig voorval beslist hebben om op onze verpakking een boodschap te plaatsen die waarschuwt voor verstikkingsgevaar of verslikking bij jonge kinderen. Ik engageer me om dat nu zo snel mogelijk door te voeren”, zegt hij tegen de Belgische site Nieuwsblad.be.

Zien hoe het eruit ziet als een druif in de keel blijft steken? Deze röntgenfoto maakt het zichtbaar.

Meer lezen? Volg ons op Facebook, dan houden we je dagelijks op de hoogte. 

Volg Famme Baby op Facebook

Nieuwsblad.be

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Peuter (2) overleden na eten van Babybel: zo zorg je ervoor dat je kind zich niet verslikt
Sluiten