De baby 24 nov 2017 Melissa Eissens

Een paar dingen om rekening mee te houden nu je een peuter in huis hebt

Je kleine lieve baby is ineens een peuter. En echt, je houdt van ‘m. Maar je wilt ‘m net zo vaak achter het behang plakken. En dan nog een paar lagen behang daar overheen. (Gewoon voor de zekerheid). Maar naast dat hij ontzettend koppig (‘nee!’) kan zijn, is het ook zo speciaal om te zien hoe je kind een eigen karaktertje krijgt. 

Die tegenstellingen de hele dag zijn natuurlijk eigenlijk hartstikke grappig. Het ene moment gooien ze hun speelgoed uit het raam en het andere moment hebben ze een tekening gemaakt, speciaal voor jou. We snappen dat het even wennen is zo’n peuter in huis, dus houd vooral rekening met de volgende dingen.

1. Hij sterft niet van de honger na één niet-leeggegeten bordje

Vorige week kon je peuter maar geen genoegen krijgen van de aardbeien, maar deze week spuugt hij ze uit en gooit zijn bordje op de grond. Hij moet er niets meer van weten! Hij heeft sinds de lunch niets meer willen eten maar het lijkt er ook niet op dat hij geïnteresseerd is in het avondeten. Geen paniek! Hoogstwaarschijnlijk is hij gewoon kieskeurig aan het worden. Peuters zijn net zo wispelturig met hun eten als met nieuw speelgoed. Wat vorige week nog helemaal geweldig was, is vandaag alles behalve interessant. Peuters beginnen de controle over delen van hun leven te ontwikkelen, zo ook over wat ze willen eten.

LEES OOK: Driekwart van de peuters mishandeld wereldwijd – laat dit getal even doordringen

Geef je kind de keuze uit verschillende soorten gezonde voeding en laat hem kiezen om te eten. Wil hij helemaal niet eten? Haal het bordje dan weer weg en probeer het opnieuw bij de volgende maaltijd. Maak je niet druk om de hoeveelheid eten die hij naar binnen moet krijgen. Wanneer je peuter weer honger heeft merk je dit snel genoeg.

2. Laat ‘m keuzes maken

Laten we eerlijk zijn. De wereld van het peutertijdperk is niet bepaald bevrijdend. Bijna alles wordt voor ze bepaald, van hun maaltijden tot hun kleding. Iemand anders heeft meestal de leiding. Daarom zijn bepaalde keuzes maken juist zo een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van een peuter. Moedig je kind aan om kleine simpele keuzes te maken. Bijvoorbeeld of hij liever kip of een eitje wil eten voor de lunch, of hij liever laarsjes of gympen wil dragen of dat hij naar het park wil gaan of liever in de zandbak speelt.

LEES OOK: Meisjes kosten ouders veel meer geld dan jongens, blijkt uit onderzoek

3. Hij heeft een heel eigen logica

Wij ouders houden van onze peuters, echt waar. Maar op sommige dagen willen ze het ons wel heel moeilijk maken. Ze stellen ons ontelbaar veel eisen, als ze hun zin niet krijgen volgt er een heftige driftbui en ze hebben de gave om precies al onze maak-mama-gek knoppen in te drukken.

Maar vergeet niet, de oneindige eisen en onbestaande logica van peuters is volkomen normaal. Ze zijn ruimtelijk nog niet heel sterk (daarom rent hij steeds tegen diezelfde deur aan). Ze zijn het concept van tijd nog aan het uitvogelen (waarom kunnen we het niet nu doen?) en beginnen te leren hoe de fysieke wereld werkt (met andere woorden, waarom hij nog steeds rozijnen wil als je al tien keer hebt vertelt dat je geen rozijnen in huis hebt).

4. Er is niets meer van ‘jou’

Zoals we wel weten, duurt het niet lang voor een kind om het woord ‘mijn’ te leren. Maar van het woord ‘de jouwe’ lijken ze niets af te weten. Je peuter wil niets te maken hebben met dat dure nieuwe speelgoed wat je voor hem hebt gekocht. Nee, hij vindt jouw autosleutels of lippenstift veel interessanter. Raak hier niet gefrustreerd door want jouw peuter ziet jou als zijn grote voorbeeld. Dus jouw spullen ziet hij ook als iets ‘groters’. En we weten allemaal: wat je niet mag, willen we juist!

5. Ze groeien sneller uit kleding en speelgoed dan je wilt

Babyspullen zijn nou niet bepaald goedkoop. Dus doe ook geen moeite om het duurste van het duurste te kopen. Je peuter heeft daar nog geen verstand van, dus dat gaat niet betekenen dat hij meer van die ene dure broek gaat houden. Nee, een week later wil hij ‘m al niet meer aan. Peuters groeien sneller uit kleding en speelgoed dan jij (of je portemonnee) zou willen. Denk daarom strategisch na over wat je koopt. Heeft hij het echt nodig en hoe lang gaat het mee? Vraag eens rond bij familie of vrienden met kinderen. Vaak hebben die nog genoeg kinderkleertjes in de kast hangen waar ze niets meer aan hebben.

LEES OOK: Nieuwe wet kinderopvang: waarom mag mijn kind niet gewoon nog spelen?

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Like ons dan op Facebook, zo blijf je op de hoogte.

Family Share

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Een paar dingen om rekening mee te houden nu je een peuter in huis hebt
Sluiten