Zwanger 13 feb 2018 Sterre Touw

Sta je op het punt te bevallen? Deze pershoudingen kun je proberen

Bevallen is keihard werken. Het hele proces bij elkaar duurt vaak lang en op het moment dat je eigenlijk het meest vermoeid bent, moet je gaan persen. Dit wil je wel graag met pershoudingen die jij het prettigst vindt. Gelukkig is er keuze genoeg.

Veel vrouwen kiezen ervoor om liggend in bed te bevallen, omdat dit voor de verloskundige de makkelijkste houding is. Toch is deze houding best vreemd, omdat de zwaartekracht niet meewerkt en je bekken kleiner is. Ook is de kans op inscheuren of inknippen groter als je in de rugligging bevalt.

LEES OOK: Bang voor bevallen? Dit bericht zou iedere zwangere vrouw even moeten lezen

Pershoudingen

De rugligging is dus de houding die we allemaal kennen. Als je begint met persen zet je je voeten in het matras en de verloskundige houdt in de gaten of alles goed verloopt. Door nieuwe apparatuur die de hartslag van de baby in de gaten kan houden, is het – anno 2018 – mogelijk om eens van houding te variëren. Daarom is het voor vrouwen fijn om zelf pershoudingen te kiezen waar ze zich lekker bij voelen.

Baarkruk

Als je thuis bevalt kun je de verloskundige vragen om een baarkruk mee te nemen. Je gaat in de hurkzit op de baarkruk zitten. Omdat de kruk je een fijne ondersteuning biedt, verzuren je spieren niet. Een voordeel aan de baarkruk is dat de zwaartekracht meehelpt en je in een meer natuurlijke houding kunt bevallen.

Op je hurken

Bij deze houding heb je wat steun nodig van je partner. Hij kan je in balans houden als je hurkt. Door te hurken kantelt je bekken iets naar voren, zodat ‘ie wijder wordt. Je partner kan  op een stoel achter je gaan zitten, zodat je wanneer je gaat hurken met je armen op de benen van je partner kunt steunen. Wanneer het hoofdje een klein stukje zichtbaar is, hurk je zover mogelijk en kantel je het bekken naar voren. De verloskundige vangt de baby op of leg anders een kussen neer.

Op je knieën

Ook bij deze houding werkt ook de zwaartekracht mee. Je moet wel de je billen naar beneden houden, dus op handen en knieën zitten is niet handig. Je kunt op bed ook ook je knieën bevallen met een kussen in je rug. Op deze manier werkt én de zwaartekracht mee en zit je ook nog eens best comfortabel.

LEES OOK: 10-jarig jongetje brengt zijn broertje ter wereld wanneer moeder plots moet bevallen

Op het toilet

Op het toilet bevallen kan ook. Vaak komt er altijd wel ontlasting vrij tijdens het persen en zo kan dit gelijk weggespoeld worden. Een groot gedeelte van de bevalling kan je op het toilet doen, maar als het hoofdje tevoorschijn komt, moet je er toch echt vanaf. Zo heeft de verloskundige voldoende ruimte om het kindje aan te pakken. Hoe je wil bevallen maakt niet uit, zolang je maar een houding vindt die goed voelt. Gelukkig zijn er een hoop pershoudingen die je bevalling een stukje comfortabeler kunnen maken.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Sta je op het punt te bevallen? Deze pershoudingen kun je proberen
Sluiten