Mannen opgelet: met deze tips word je de perfecte partner voor je zwangere vrouw

Redactie 14 aug 2017 De papa

Gefeliciteerd, jullie krijgen een kindje! Hoe je de perfecte partner bent voor de zwangere liefde van je leven? Met deze acht tips wordt het een eitje.

1. Ga mee in haar logica

Zwangere vrouwen hebben zo hun eigen logica. Drie keer de groenten wassen? Gewoon doen, niets vragen. Midden in de nacht naar het tankstation voor chocola (‘Mét hazelnoot, anders hoef ik hem niet!’). Just do it. Ga mee in haar tijdelijke waanzin. Zij kan er niets aan doen en doet het ook niet voor haar lol (hoewel zwangerschap een perfect excuus is voor een overdosis chocola, dat dan weer wel).

2. Bye bye koffie, deo en vlees

Omdat de zintuigen van vrouwen tijdens de zwangerschap extra ‘scherp staan afgesteld’, kan het dat je zwangere vrouw normale dingen opeens niet meer trekt. Je deo bijvoorbeeld. De geur van gebakken vlees (die komt veel voor). Koffielucht. Je zult niet de eerste zijn die zijn biefstuk in de slaapkamer moet opeten, houd in gedachten: het is tijdelijk.

3. Het is een mijnenveld

Een zwangere vrouw is een wandelende hormonenbom. Hoewel het bijna onmogelijk is om waar te nemen waar haar emotionele boobytraps (oh, die woordspeling was per ongeluk) zitten, dien je er tóch rekening mee te houden. Hoe? Wij hebben ook geen idee. You’re on your own here, buddy.

LEES OOK: Man vertelt: dit had ik willen weten voordat ik vader werd

4. ‘We zijn zwanger’… just don’t

Hoe lief het ook bedoeld is om te zeggen dat ‘we’ zwanger zijn, naarmate de zwangerschap vordert zal je lief je waarschijnlijk steeds hatelijker aankijken als je dit zegt. Zij wordt namelijk steeds zwangerder, jij niet, dus…

5. Houd je kwaaltjes voor je

Weleens geproefd van ochtendmisselijkheid? Nee? En wist je dat dit maar een overdrachtelijke term is: óchtendmisselijkheid? De misselijkheid kan soms máánden duren en dag en nacht doorgaan. Zwangere vrouwen hebben geen behoefte aan verhalen over de likdoorn onder jouw voet, zij kunnen hun voeten nauwelijks meer zíen. Heb jij last van opgezette enkels, maagklachten, rare dromen, waggeligheid, harde buiken en zwangerschapsdementie? Nee? Dan heb jij geluk, dus ssst niet klagen.

6. Laat haar merken dat ze nog steeds ‘jouw vrouw’ is

Nu je (steeds) grote(re) liefde bijna letterlijk wordt geconsumeerd door een klein wezentje, voelt ze zich – zwak uitgedrukt – niet altijd even aantrekkelijk. Koop af en toe een superromantisch kleinigheidje voor haar. En dan niet voor de baby, maar voor háár. Een kettinkje, een armbandje. Maar geen ring, want haar vingers zijn door de hormonen misschien te opgezwollen voor haar normale ringmaat. Dat kan weer reden zijn voor een huilbui (zie: punt 3, mijnenveld).

LEES OOK: Een ode aan de millennial vader: 7x waarom hij een held is!

7. Seks is een dingetje

Bij zwangere vrouwen zijn er twee mogelijkheden. Of ze is niet tot seks te bewegen (zou jij er wat voor voelen? Met zo’n enórme buik?), of ze kan er geen genoeg van krijgen. In beide gevallen: deal with it. Ook deze periode van nietsdoen (of juist keihard werken) gaat voorbij.

8. De bevalling: tijd om te presteren, ook voor jou!

De bevalling is hét moment om te laten zien wat voor geweldige partner je bent. Laat je angsten, zenuwen en hang-ups gaan. Nu is het tijd te laten zien dat jij alles kan, op elk moment. Wil zij dat je haar armen masseert? Dan doe je dat. Dat je de dokter roept? Geen discussie. Zij bepaalt de regels, jij bent het hulpje. Maar mama en kind moeten toch het meeste werk doen, laten we eerlijk zijn. Jij moet de ultieme mascotte zijn. Dat kun je wel, toch?

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Reageer op artikel:
Mannen opgelet: met deze tips word je de perfecte partner voor je zwangere vrouw
Sluiten