Nieuwtjes 19 okt 2018 Marleen Staal

Vrouwen met PCOS krijgen vaker kind met autisme

Er is nog weinig bekend over de oorzaken van autisme. Onderzoekers doen er al jaren research naar, maar uit een recente studie van de University of Cambridge blijkt dat een van de oorzaken kan worden gelinkt aan PCOS. Vrouwen die dit schijnen vaker kinderen met autisme te krijgen.

Het onderzoek is staat nog redelijk in de kinderschoenen, er moet nog vervolgonderzoek gedaan worden, maar de link tussen PCOS en autisme is hiermee volgens de onderzoekers wel gevonden. Vrouwen die het Poly Cysteus Ovarium Syndroom hebben, hebben een grotere kans dat hun kindje geboren wordt met autisme, dan vrouwen die dit niet hebben.

Schommelende hormonen

Het heeft alles te maken met hormonen. PCOS is een aandoening waarbij je hormonen, en met name testosteron, niet in balans zijn. Hierdoor ontstaan cystes op je eierstokken, kun je een onregelmatige menstruatie hebben en kan dit zelfs je vruchtbaarheid aantasten.

Het onderzoeksteam heeft nu aangetoond dat kinderen met een vorm van autisme ook last hebben van deze schommelende hormonen, waaronder ook testosteron. Toen ze onderzochten wat de oorzaak hiervan was, zagen ze het verband met de hormoonbalans van de moeder.

De manier waarop een baby kijkt of reageert, kan voorspellen of het autisme ontwikkelt.

Verhoogde kans

Hun theorie was dat een hoger testosterongehalte bij de moeder invloed heeft op hoeveel van dit hormoon via de placenta bij de foetus terecht komt. Om deze theorie te testen gebruikten de onderzoekers anonieme data van 8588 vrouwen met PCOS en hun eerstgeborenen. Ze vergeleken deze resultaten met een groep van 41.127 vrouwen zonder PCOS.

Hierbij kwamen ze tot de ontdekking dat vrouwen met PCOS een kans van 2,3% hebben op een kind met autisme tegenover 1,7% van vrouwen die geen PCOS hebben. Ook al is de kans dus groter, het verschil is tamelijk klein. Maar toch, er is sprake van een verhoogde kans. Wat ook een bijzondere conclusie bleek te zijn, was dat vrouwen met PCOS ook vaker zelf autisme blijken te hebben.

Verder onderzoek

Professor Simon Baron-Cohen, directeur van The Autism Research Centre, leidde het onderzoek. “Dit onderzoek helpt ons te begrijpen wat de effecten van testosteron zijn op de ontwikkeling van het brein van een foetus. En ook wat dit later betekent voor het gedrag.”

De onderzoekers willen de link tussen autisme en testosteron verder onder loep nemen om zo nog beter het verband tussen deze twee te verklaren.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Science Daily

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Vrouwen met PCOS krijgen vaker kind met autisme
Sluiten