Paracetamol tijdens de zwangerschap heeft meerdere negatieve gevolgen voor meisjes

Er wordt tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van het nemen van pijnstillers tijdens de zwangerschap. Zo zou dit gevolg hebben op de ontwikkeling van de spraak bij meisjes en kan paracetamol tijdens de zwangerschap de vruchtbaarheid aantasten.

Paracetamol en de spraakontwikkeling van meisjes

Onderzoekers van de Icahn School of Medicine in Egypte ontdekten dat moeders die paracetamol gebruikten tijdens de zwangerschap, bevielen van meisjes met een verhoogde taalvertraging. Verrassend genoeg was dit niet zo bij jongens.

Onderzoek

Dit is het eerste onderzoek wat gedaan werd naar de ontwikkeling van de taal in relatie tot het gehalte aan paracetamol in de urine. Aan het onderzoek deden 754 vrouwen mee die tussen de achtste en de dertiende week van hun zwangerschap werden opgenomen. Ze werden ondervraagd over hun gebruik met het middel en getest op de urine. Negenenvijftig procent van de vrouwen gebruikten de pijnstiller in het vroege stadium van hun zwangerschap.

Het gebruik van paracetamol werd op twee manieren gekwantificeerd: een hoog gebruik versus geen gebruik van de pijnstiller. Voor de urine-analyse werd het hoogste gehalte vergeleken met het laagste gehalte.

Resultaten

Over het algemeen werd taalvertraging geconstateerd bij tien procent van de kinderen uit de studie, de meeste daarvan waren jongens. Maar wat opvallend is, is dat wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap paracetamol gebruiken de meisjes hier meer last van krijgen. Door het innemen van dit middel hadden meisjes bijna zes keer meer kans op een taalvertraging dan meisjes van moeders die geen paracetamol slikten. Deze resultaten komen daarnaast overeen met studies die lieten zien dat een verlaagd IQ en communicatieproblemen bij kinderen ook een gevolg zijn van het gebruiken van paracetamol tijdens de zwangerschap.

LEES OOK: 10x dingen die je later meemaakt als je moeder bent van een meisje

Verlies van voordeel in taalontwikkeling

De resultaten worden geassocieerd met een significante toename in taalvertraging bij meisjes. Over het algemeen wil dit zeggen dat het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap zorgt voor een verlies van het algemeen erkende vrouwelijke voordeel in taalontwikkeling in de vroege kinderjaren. ‘Gezien de resultaten zouden zwangere vrouwen hun gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap moeten beperken. Wij blijven verder onderzoek doen naar taalontwikkeling gezien dit voorspellend is gebleken voor andere neurologische problemen bij kinderen’, aldus Shanna Swan, een van de onderzoekers.

Paracetamol kan vruchtbaarheid verminderen

Helaas is dat niet het enige nadeel van paracetamol tijdens de zwangerschap. Nu is ook gebleken dat de pijnstiller de toekomstige vruchtbaarheid van vrouwelijke nakomelingen kan verminderen. Dit is gebleken na een onderzoek wat gepubliceerd is in Endocrine Connections.

Eerdere onderzoeken

Eerder hebben recente studies het gebruik van het pijnstillend middel tijdens de zwangerschap gekoppeld aan verstoringen in de ontwikkeling van het mannelijke voortplantingssysteem, maar de effecten op vrouwelijke nakomelingen waren voor dit onderzoek nog niet eerder onderzocht.

Knaagdierstudies

Het onderzoek bespreekt drie afzonderlijke knaagdierstudies die allemaal wijzen op een veranderde ontwikkeling in de voortplantingssystemen van vrouwelijke nakomeling van moeders die tijdens de zwangerschap paracetamol kregen toegediend. Dit kan hun vruchtbaarheid op volwassen leven aantasten.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Paracetamol tijdens de zwangerschap heeft meerdere negatieve gevolgen voor meisjes
Sluiten