Daphne de Groot
Daphne de Groot Zwanger 20 nov 2018

Paracetamol nemen als je zwanger bent: hier moet je op letten

Uiteraard, zwanger zijn is fantastisch bla bla bla. Maar damn wat wil je af en toe graag eventjes naar de paracetamol grijpen met alle kwaaltjes die erbij komen kijken. Alleen, is het nemen van paracetamol tijdens de zwangerschap wel verstandig? Famme Baby zocht het uit, en checkt ook gelijk hoe het zit met aspirine en ibuprofen. 

Medicijnen zijn gemiddeld genomen niet het beste idee tijdens je zwangerschap. Er zitten nu eenmaal veel medicijnen bij die vervelende gevolgen hebben voor je baby. Maar er kan zich natuurlijk altijd een gelegenheid voordoen dat je echt pijnstilling nodig hebt. Paracetamol slikken is dan prima. Of nou ja, het is in ieder geval de veiligste keuze als het om pijnstillers tijdens de zwangerschap gaat. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

Paracetamol tijdens de zwangerschap

To be honest blijft het gewoon het beste om geen pijnstilling te gebruiken als je zwanger bent. Maar als het dan toch echt nodig is, is paracetamol veruit de veiligste optie. Neem dan alleen nooit meer dan 6 tabletten (van 500 mg) per dag en gebruik de pijnstiller niet langer dan een week achter elkaar. Let er ook op dat er geen toevoegingen zoals coffeïne of codeïne in zitten. Als dat het geval is, gebruik die paracetamol dan niet.

Aspirine en ibuprofen en zwanger zijn

Het is absoluut niét verstandig om aspirine of ibuprofen te slikken tijdens je zwangerschap. Dit geldt ook naproxen, diclofenac, nurofen en advil. Gebruik je het wel in je eerste trimester, dan vergroot je de kans op een miskraam en afwijkingen aan het hart en maagje van je baby. In het derde trimester kan het zorgen voor weeënremming en bij de foetus voor hartproblemen, bloedstollingsstoornissen, een gestoorde nierfunctie, een te hoge druk in de longen of een hartklepafwijking. Niet doen dus.

Paracetamol en borstvoeding

Het kan geen kwaad om paracetamol te slikken als je borstvoeding geeft. Je baby krijgt er niet genoeg van binnen om schadelijk te zijn. Houd je weer aan bovenstaande ‘spelregels’ and you are good to go.

Over niet lekker voelen gesproken. Koorts tijdens de zwangerschap, wat doe je daar eigenlijk aan?

Vond je dit artikel leuk? Like ons!

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Paracetamol nemen als je zwanger bent: hier moet je op letten
Sluiten