De papa 6 mrt 2018 Redactie

Tijdens de Papaklas leren vaders alles over baby’s onder het genot van een biertje

Zwanger! En nu? Dat is vaak onduidelijk voor een man. Tijdens de zwangerschap gaat het toch vaak om de vrouw. Opzich wel logisch, want het kindje zit tenslotte in de buik van de vrouw. Maar laten we de mannen niet vergeten! Zij zijn namelijk net zo belangrijk tijdens een zwangerschap.

Op de negenmaandenbeurs werd er daarom ook veel aandacht geschonken aan de mannen. En net als voorgaande jaren was er ook weer een ‘papaklas’. Mannen hadden hier de kans om hun kennis over zwangerschap en baby’s te testen. En zo nodig hun kennis bij te spijkeren in een kleine les van vijftien minuten. Bij een ‘echte’ papaklas duurt het ongeveer twee en een half uur. Hier worden alle belangrijke onderwerpen besproken, onder het genot van een biertje. Borstvoeding, doeken en bevallen, alles komt voorbij.

Kennis

Doormiddel van een aantal vragen werden de mannen getest op hun kennis. Het was geen makkelijke test. Waar helpt een lactatiedeskundige mee? Wat is inbakeren? En welke vitaminen zouden de kinderen moeten krijgen tot ze vier zijn? De meeste mannen hebben dan ook het idee dat ze er maar een beetje bijhangen. Hun vrouw of vriendin weet alles al door te praten met vriendinnen of het lezen van blogs. Maar mannen? Die kunnen vaak nog wel wat kennis gebruiken.

In de papaklas kregen deze aanstaande vaders allerlei informatie. Want dat alleen de vrouwen veel over de zwangerschap weten, is toch wel een beetje ouderwets. Tijdens de papaklas was het mogelijk voor de aanstaande vaders om al hun zorgen en frustraties te uiten. Of nouja, normaal gesproken bij een papaklas is dat zo. Dan zijn er geen vrouwen bij. Zo kunnen ze even lekker vrijuit praten.

Tips

Een van de tips die de mannen op de negenmaandenbeurs kregen is het kopen van een hydrofiele doek. ‘Je kindje kan nog niet alles goed binnenhouden. Dus het kan zomaar even er overheen lopen. Ik zou zeggen koop er een stuk of tien. Leg ze overal in je huis. Dan heb je er altijd eentje bij de hand. Je kan het ook gebruiken voor het drogen na het badderen bijvoorbeeld.’ Handig!

Naast deze handige tips voor als het kindje er al is, gaven de mannen van de papaklas ook tips voor tijdens de bevalling. Want de rol van de man is tijdens een bevalling ook heel belangrijk. In het ziekenhuis bijvoorbeeld, daar heb je veel personeel. Dan is het fijn om je eigen eisen en wensen goed met hen te communiceren. ‘Als je vrouw/vriendin aan het bevallen is, kun jij dit voor haar doen.’ En daarnaast werden er ook nog een hele handige tips gegeven over hoe je de kraamvisite weer de deur uit krijgt..

Initiatief

De mannen van de papaklas zijn het initiatief gestart vanuit eigen ervaring en vinden dat mannen meer betrokken zouden moeten worden tijdens de zwangerschap. Want met meer kennis kunnen ze de vrouwen beter helpen. Lief toch!

Geschreven door: Charlotte v.d. Kant 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Tijdens de Papaklas leren vaders alles over baby’s onder het genot van een biertje
Sluiten