Doe deze 12 dingen voor je vrouw rondom de bevalling en je bent gegarandeerd haar held

de Papaklas 14 mrt 2018 Column

Op dit feestje ben jij niet de bevallige bruid of bruidegom, maar de ceremoniemeester. In grote lijnen: zorg ervoor dat de situatie zo relaxed mogelijk is, en dat alle spullen, benodigdheden, smartphone-opladers en warme pittenkruiken voor handen zijn. Dan regelt je vrouw ‘de rest’. En nog 11 handige tips: 

Regel een goeie weeëntimer-app

Klok die bitches! Zorg dat je weet hoe ie werkt, scheelt een hoop stress.

Steunen, leunen & kreunen

Steun je vrouw mentaal en fysiek tijdens deze uitputtingsslag – want dat is het. Soms hoef je niets te zeggen, maar heeft je lijf weldegelijk een waardevolle functie als bokszak of knijpkat. Accepteer dat, zonder gesputter!

Jullie zijn tot in de puntjes voorbereid, klasse…

Maar waarschijnlijk loopt het allemaal anders. Aan jou de taak om scherp te blijven: luister naar de kenners en artsen om je heen. Je vrouw heeft wel wat anders aan haar hoofd. Jij bent haar communicatieve filter en doorgeefluik. Flink aan de zuip na week 37 is riskant, stel dat het ineens zover is, moet je scherp zijn! En wakker!

Communiceer helder

“Heb je na de volgende wee eventueel zin in een lekker glaasje sap, schat, of liever een kopje lauwe thee met melk, of juist zonder melk, maar met suiker?” Stel deze vraag níet. Tijdens een bevalling is elke ingewikkelde vraag er één te veel. Heldere communicatie is een must; duidelijk articuleren, niet fluisteren en vooral géén open vragen. Wat wel? Klare taal en spijkers met koppen: “Liefje, hier is een glas appelsap, drinken is goed voor je.”

Puf gedwee mee

In de regel geldt: hoe meer ontsluiting, hoe korter het lontje. En terecht trouwens. Dus doe wat je vrouw je opdraagt – tevens een tip voor de rest van je leven.

Thuisbevalling? Mooi, dan kun je je pas écht nuttig maken

Want zonder team van professionals, komt het op jou aan (en de verloskundige natuurlijk). Ook nu geldt: luister goed, ook naar de verloskundige. En laat die pakketbezorger met pakketjes voor de buren, maar even voor de deur staan.

Train in aanloop naar de bevalling je vaste hand

Zodat je straks zonder bibberen de (juiste) navelstreng doorknipt.

Foto’ maken, foto’s maken, foto’s maken!

Bedenk vooraf even goed wat je wel en wat je liever níet wilt vastleggen – je vriendin heeft hier waarschijnlijk ook een (duidelijke) mening over.

Jij bent de schakel naar de buitenwereld

Onrustige opa’s of oma’s in spe, gretige groepsappjes, opdringerige werkgevers: jij handelt het af. Belast je vrouw hier níet mee.

Houd je vrouw goed in de gaten

Jij kent haar het beste: hoe gaat het met de pijn, trekt ze wit weg, drinkt ze genoeg? Blijf ook na de bevalling alert: bloedverlies is bijvoorbeeld normaal, maar te veel kan gevaarlijk zijn. Blijf scherp!

Jullie doen dit samen

Je aanwezigheid is al heel veel waard. Dus: just be there. Je mag tussendoor best een keer plassen – maar niet te vaak.

Sander de Heer en Floris Regouin zijn de leuke vaders achter de Papaklas. Tijdens een informele informatieavond krijg je alles te horen wat je moet weten als aanstaande vader in 2018. Samen met een klein groepje andere aanstaande vaders, kun je bovendien alle vragen stellen de je nog hebt. Voor Famme Baby schreven ze een serie artikelen om aanstaande vaders alvast een beetje voor te bereiden op deze nieuwe spannende periode in hun leven.

Reageer op artikel:
Doe deze 12 dingen voor je vrouw rondom de bevalling en je bent gegarandeerd haar held
Sluiten