Zo herken je wat het beste moment is om zwanger te worden

Als je heel graag zwanger wil worden, probeer je meestal alles om zo veel mogelijk kans te maken. Toch kan je met het nauwlettend in de gaten houden van je eisprong ook een heel eind komen. Als je de ovulatie symptomen kunt herkennen, weet je automatisch op welke dagen je meer kans maakt om zwanger te worden.

De eisprong herkennen is echter niet zo makkelijk als je menstruatie. Als je zwanger probeert te worden is het belangrijk dat je de symptomen kunt herkennen die aantonen dat je eisprong plaatsvindt. De periode vlak voor die eisprong is namelijk jouw meest vruchtbare periode.

LEES OOK: Kan een koude baarmoeder (cold uterus) de reden zijn dat je niet zwanger wordt?

Ovulatie symptomen

Hoewel bij elke vrouw haar menstruatiecyclus anders loopt, vindt de eisprong vaak rond de 14e dag plaats, geteld vanaf de eerste dag van je menstruatie. Tijdens de eisprong zwerft er een rijpe eicel in je baarmoeder rond, dus kun je zwanger worden. Omdat niet elke vrouw een regelmatige cyclus heeft van 28 dagen is het handig om te weten wat jouw ovulatie symptomen eigenlijk zijn.

Veranderingen in het baarmoederslijm

Gedurende je hele cyclus verandert de samenstelling van je baarmoederslijm. Soms is het wit of gelig. Tijdens je ovulatie is het slijm helder, doorzichtiger en elastischer. Je kunt dit natuurlijk checken door met je vingers wat slijm van je baarmoederhals weg te haken. Als je tussen twee vingers draden kunt trekken van het slijm, betekent dat dat je op je vruchtbaarst bent. Als je actief bezig bent met zwanger worden kun je bij verschillende menstruatiecycli checken of je het verschil kunt herkennen tussen je vruchtbare en niet-vruchtbare slijm.

Ovulatiepijn

Ook kun je je ovulatie herkennen aan je baarmoedermond. Normaal gesproken ligt deze laag in de vagina en voelt hij hard aan. Tijdens de eisprong ligt hij veel hoger en kun je hem met je vingers moeilijker voelen. Hij zal ook zachter zijn en meer geopend zijn. 1 op de 5 vrouwen ervaart ovulatiepijn en voelen daarbij een stekende pijn bij één van de twee eileiders. Die ovulatiepijn duurt meestal een uur lang. Ook kun je tijdens de ovulatie bloedverlies hebben, maar dat gebeurt lang niet bij iedere eisprong. Het is een lichte bloeding en toont zich in een bruine of paarskleurige afscheiding.

Temperatuur

Voor de eisprong is je temperatuur iets hoger dan er na. Omdat het slechts gaat om maar tienden van graden verschil is het natuurlijk lastig om dit te kunnen meten. Daarom is het handig om dit symptoom ook meerdere cycli te checken. Als je dan eindelijk het temperatuurverschil hebt kunnen bijhouden, is het je gelukt om je eisprong op te sporen. Hou er rekening mee dat er vaak andere factoren meespelen. Misschien heb je net gesport of heb je een klein virus opgelopen, waardoor je temperatuur omhoog is gegaan.

Verhoogd libido

Gedurende je ovulatie gieren de hormonen door je lichaam. Hierdoor krijg je een hoger libido en heb je dus veel meer zin in seks. Je lichaam geeft hiermee aan dat je het beste nu seks kunt hebben, want nu ben je op je allervruchtbaarst. Je kunt natuurlijk niet alleen op dit symptoom vertrouwen, want soms heb je als vrouw – heel logisch – ook gewoon je behoeftes. Ovulatie of niet.

LEES OOK: Waarom hij ook beter zijn biertje kan laten staan als jullie zwanger willen worden

Misselijkheid

Voor sommige vrouwen is misselijkheid een van de ovulatie symptomen. Dit heeft te maken met de hormonen die het lichaam op zijn kop zetten. Als je lichaam hier gevoelig voor is kun je er behoorlijk misselijk van worden. Je kunt natuurlijk wel eens vaker misselijk zijn, maar ook dit is tijdens je eisprong een bekend symptoom.

Ovulatie na de pil

Veel vrouwen zitten tot ze zwanger willen worden nog aan de pil. Deze zorgt ervoor dat de eisprong wordt geblokkeerd en de eicellen niet goed kunnen innestelen. Als je net gestopt bent met de pil, moet je niet verwachten dat je hormoonhuishouding weer op gang is gekomen. Dit maakt het inschatten van je ovulatie ook een stuk lastiger en de hormonen die vanuit de pil nog in je lichaam zitten, zorgen ervoor dat je lichaam nog een beetje ontregeld is. Het duurt dus nog wel een paar cycli voordat je weer een beetje kunt vertrouwen op die symptomen.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo herken je wat het beste moment is om zwanger te worden
Sluiten