Ovulatie berekenen: met deze berekening kom je achter je eisprong

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het wel handig als je goed weet wanneer je ovuleert. Maar hoe weet je nu wanneer de eisprong precies plaatsvindt? Het is even wat werk, je ovulatie berekenen, maar dan heb je ook wat!

Je ovulatie berekenen

De ovulatie berekenen gaat het makkelijkst als je een regelmatige cyclus hebt. Je kunt dan nauwkeuriger inschatten op welke dag je eisprong plaatsvindt. Het komt allemaal neer op het in de gaten houden van de kalender. Het is even puzzelen, maar als je het doorhebt een piece of cake. De meeste vrouwen ovuleren namelijk 14 dagen voor de eerste dag van hun menstruatie.

Om helemaal zeker te zijn van je eisprong, is het wel belangrijk dat je weet hoelang je totale cyclus duurt. Dit reken je uit door het aantal dagen te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie tot de eerste dag dat je weer ongesteld wordt. Er zijn heel veel verschillende apps verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk je menstruatiecyclus kunt bijhouden, dat scheelt weer hoofdrekenen!

LEES OOK: Door je eisprong misselijk zijn: kan dat?

De ovulatie herkennen

Is je menstruatiecyclus wat onregelmatiger of kom je er niet helemaal uit met de cijfers? Gelukkig is er nog moeder natuur. Je lichaam kan namelijk ook zelf aangeven dat er een eitje klaar is om bevrucht te worden. Dit merk je onder meer aan je afscheiding die er doorzichtig uitziet en je kunt last krijgen van wat (lichte) krampen en gevoelige borsten of andere PMS klachten. Lichamelijk voelt het allemaal misschien niet even fijn, maar je merkt er dus wel aan dat je vruchtbaar bent.

Ovulatie berekenen met een ovulatietest

Kom je er met bovenstaande tips alsnog niet uit? Dan kun je altijd nog een ovulatietest kopen bij de drogist. Het is wat prijzig maar zo kom je er ook achter of het tijd is om je vriend aan z’n mouw te trekken voor wat sexy time.

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Ovulatie berekenen: met deze berekening kom je achter je eisprong
Sluiten