De baby 12 apr 2017 Mercy Hiltrop

Opgelet: een baby die eindeloos veel huilt, is niet altijd een huilbaby

Elke baby huilt. De een vaker dan de ander. Een huilbaby huilt zo vaak dat je er wanhopig van wordt. Zo erg dat je er zelf ook van moet huilen. Ik heb in elk geval heel wat tranen gelaten toen mijn oudste kind een baby was. Een huilbaby dus. Tenminste dat dachten we heel lang.

Man, wat was ik verliefd op dat prachtige baby’tje, maar tegelijkertijd werd ik soms stapelgek van hem. Nou ja, van z’n gehuil dan. Ik zie mezelf nog zitten naast dat bedje met daarin mijn alweer huilende zoon. Ik kon hem niet eens meer oppakken soms, zo verdrietig, wanhopig en doodmoe was ik. Terwijl ik het tegelijkertijd zo verschrikkelijk zielig vond voor dit lieve wezentje.

Elke ouder met een huilbaby zal kunnen beamen, een huilbaby hebben is the hell.

Alles probeerden we. Inbakeren, een extra fles, een fles minder, homeopathische druppels, bij ons op de kamer, in ons bed, oppakken of juist laten liggen. Wat we ook deden, het hielp geen bal. Met wallen op m’n enkels en volledig uitgeput kwam ik het eerste jaar door. Want elke ouder met een huilbaby zal kunnen beamen, een huilbaby hebben is the hell. Hoeveel je ook van die kleine houdt.

Wat is huilbaby?

En er zijn heel wat ouders die zich in mijn gevoel zullen herkennen, ben ik bang. Maar liefst 2 op de 100 kinderen voldoet aan de definitie huilbaby. Dat is een baby die ten minste drie dagen in de week drie uur per dag huilt en dat tenminste gedurende drie weken. Kortom, idioot vaak en lang. Huilbaby’s beginnen volgens artsen meestal met opvallend veel huilen als ze twee weken oud zijn. Bij drie tot vier maanden zijn de klachten meestal weer verdwenen. Meestal. Want soms is er meer aan de hand als een baby zoveel huilt en is het dus niet ‘zomaar een huilbaby’. Je moet er alleen wel achter komen.

LEES OOK: Ai! Volgens onderzoekers huilen Nederlandse baby’s het meest ter wereld.

Medische oorzaken

Uit onderzoek blijkt dat 5% van de huilbaby’s niet ‘zomaar’ huilt, maar dat er voor al dat gebrul een medische oorzaak is. Zo kan het zijn dat de baby last heeft van koemelkallergie, babymigraine (heel zeldzaam) of een vorm van reflux van de slokdarm of de nieren. Dat laatste bleek het geval bij ons kleine mannetje, maar dat ontdekten we pas toen hij ruim een jaar was.

Mijn moedergevoel zei wat anders, maar wat doe je?

Reflux

Meerdere keren waren we naar de huisarts geweest. Niet alleen omdat hij zo ontiegelijk vaak huilde, maar ook omdat hij af en toe flink koorts had, wat net zo snel weer verdween als het opkwam. ‘Tja, hij gaat naar de crèche,’ zei de huisarts. ‘Daar lopen ze nou eenmaal allerlei virussen op. Dat hoort erbij.’ Mijn moedergevoel zei wat anders, maar wat doe je? Tot ik er helemaal klaar mee was. Dit was echt niet normaal en doodzielig voor die kleine gup en – zo is het nou eenmaal – doodvermoeiend voor ons. Onderzoeken dat kind!

Uit z’n urine en aansluitend nog wat nare onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat onze zoon reflux van de nieren had en daardoor chronisch blaasontsteking. Mijn hart brak. Dat mannetje dat ik soms (eerlijk is eerlijk) in mijn hoofd had vervloekt als hij weer eens uren huilde, had gewoon al die tijd super veel pijn. Verschrikkelijk. Zodra hij met een dagelijkse antibioticakuur begon, was het eindeloos huilen verleden tijd en ging de zon weer schijnen. Voor ons, maar zeker ook voor hem.

Stelling: je baby alleen thuislaten is niet oké (ook niet heel eventjes).

Natuurlijk wil ik niemand iets aanpraten, maar ik zeg het toch. Ben jij de ouder van zo’n lieve, maar ook doodvermoeiende huilbaby en denk je dat er meer aan de hand is? Vertrouw op je gevoel en ga naar de huisarts, het consultatiebureau en wie je nog meer kunt bedenken. Misschien is er niets aan de hand en gaat het vanzelf weer over, maar je kunt het maar beter zeker weten.

Geen huilbaby maar een baby die gewoon af en toe huilt? Vooral oppakken die kleine. Want je baby verwennen kan niet, zegt de wetenschap.

Parentingsciencechvb.nl

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Opgelet: een baby die eindeloos veel huilt, is niet altijd een huilbaby
Sluiten