De baby 30 jun 2017 Soraya Vogelaar

Onderzoek: nieuwe ouders hebben meer behoefte aan slaap dan aan seks

Slapen schiet er met een pasgeboren baby meestal bij in, dat hoeven we je vast niet uit te leggen. Blijkbaar is de behoefte aan een slaap zo groot, dat sommige nieuwe ouders liever slapen dan seks hebben.

Dit blijkt een enquête onderzoek van Babycenter en dokter Harvey Karp. Voor het onderzoek werd gekeken naar welke dingen nieuwe ouders het meest verlangen.

Wat blijkt? Van de nieuwe ouders heeft 62 procent behoefte aan meer slaap. 26 procent zegt moeite te hebben met het feit dat ze minder seks hebben dan voorheen. Zo’n 48 procent van de nieuwbakken papa’s en mama’s zou daarnaast meer tijd om handen willen hebben. En 34 procent maakt zich zorgen dat ze niet genoeg geld hebben. Meer slaap is dus de eerste en grootste behoefte. Seks is het minst belangrijk.

LEES OOK: 30x maffe dingen die moeders met een slaaptekort vast bekend voorkomen

Dat veel ouders graag een uiltje willen knappen, laten ook de andere cijfers zien. Zo’n 78 procent van de ouders geeft aan dat ze zich in die afgelopen week vermoeid of uitgeput voelden. Dit is ook niet gek, uit het onderzoek blijkt namelijk dat de ouders gemiddeld maar 5,7 uur slaap per nacht pakken.

Minder genieten

Het slaaptekort blijkt naast veel gapen, ook nog wat vervelende bijwerkingen te hebben. Ouders die minder dan 5 uur per nacht konden slapen, gaven aan minder te kunnen genieten van het ouderschap. De liefde voor hun baby was er wel, maar door de vermoeidheid was het lastiger om van de momenten te genieten. Ruim de helft van de ouders (54 procent) geeft aan dat het slaaptekort effect heeft op hun mentale gesteldheid. Ze voelen zich angstig, gefrustreerd (44 procent) en afstandelijk ten opzichte van hun partner (47 procent).

Goed nieuws

Gelukkig is er ook een lichtpuntje; de situatie blijft niet voor altijd zo. Het wordt echt beter. Tegen de tijd dat de baby’s rond de vier maanden oud zijn, geeft 90 procent van de ouders aan dat ze weer seks hebben. Daarnaast voelt 86 procent dan ook meer liefde voor hun partner en genieten ze vanaf dat moment van het ouderschap. Even doorbuiten dus die eerste maandjes, daarna komt het helemaal goed!

Oh boy, blijkbaar is het tussen de lakens niet altijd feest.. na de bevalling is je seksleven drastisch slechter dan ervoor.

Wil je niets meer missen? Like ons op Facebook.

Babycenter

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
Onderzoek: nieuwe ouders hebben meer behoefte aan slaap dan aan seks
Sluiten