De baby 2 okt 2017 Susan Dalstra

9x opvoedstijlen waar millenial moeders in uitblinken

De millenial ligt onder vuur. Als je tussen 1981 en 2000 geboren bent, zit je de hele dag op je telefoon, ben je vooral druk met selfies maken en je Instagram-account cureren. Tenminste: als we afgaan op de vooroordelen. Toch blijken millenials best goed te zijn in opvoeden.

Want hoewel iedereen zich blindstaart op de soja latte drinkende en in concept stores winkelende millenial, lijkt iedereen te vergeten dat millenials hoogopgeleide, progressieve mensen zijn die verder kijken dan hun eigen directe omgeving. En nog iets waar ze geen credits voor krijgen: alle uiteenlopende opvoedstijlen die millenial moeders in de afgelopen jaren hebben omarmd.

Alles kan, alles mag

De millenial moeder heeft de ‘doe wat werkt voor jou’-benadering. De ene moeder zweert bij co-slapen en pureert haar eigen babyhapjes, de ander laat haar baby liever even huilen en verkiest fles- boven borstvoeding. Het mooie is dat wat je opvoedstijl ook is, het allemaal kan en mag; de millennial moeder veroordeelt andere moeders niet.

Wat werkt voor het ene kind, doet het ‘m misschien niet voor de ander – ook al komen ze uit hetzelfde gezin. Daarom is het zo fijn dat de moeders anno nu zich in verschillende opvoedstijlen heeft bekwaamd waar tussen ze kan switchen. Dit zijn de 9 strategieën van de millenial moeder:

1. Aanhankelijk opvoeden

In het kort komt aanhankelijk opvoeden neer op het cultiveren van de band tussen ouder en kind. Bijvoorbeeld aan de hand van borstvoeding, het dragen van je baby in een draagzak en co-slapen. Ouders die aanhankelijk opvoeden, zijn niet per se heel streng. Eerder verzorgend. Aanhankelijk opvoeden wordt geassocieerd met teruggaan naar een natuurlijke opvoeding, en daar voelen veel millenial moeders zich tot aangetrokken.

2. The simple life

In deze chaotische wereld geven veel vrouwen de voorkeur aan een simpeler leven. Ze gaan voor de less is more-opvoeding. Deze moeders zeggen ‘nee’ tegen uitzinnige verjaardagspartijtjes of een trits naschoolse activiteiten. Ze maken van quality time met het gezin een prioriteit. Dat zorgt voor een connectie; herinneringen worden hier gemaakt.

LEES OOK: Hygge: zo pas je de Deense manier van opvoeden toe

3. Team tolerant

Millenials zijn de meest diverse en tolerantie generatie die we tot nu toe gekend hebben. Die progressieve benadering sijpelt ook door in de opvoeding. Iedereen hoort erbij en verschillen moeten juist gevierd worden. Ze vinden het belangrijk dat hun kind in aanraking komt met verschillende culturen en voeden jongens en meisjes gelijkwaardig op.

4. De aardemama

De aardemama is zich erg bewust van het milieu en heeft gezond leven hoog in het vaandel staan. Ze gebruikt katoenen luiers, maakt biologische babyhapjes en/of geeft thuisonderwijs. Ze is niet per se tegen vaccinaties, maar gelooft wel erg in aanhankelijk opvoeden.

5. De Franse ‘maman’

Franse moeders zijn niet dol op borstvoeding en deinzen niet terug voor pijnstilling tijdens de bevalling. Franse bébés worden niet voor ieder huiltje uit bed getild, troosten zichzelf, hebben sterk ontwikkelde smaakpapillen en spelen onafhankelijk. Franse vrouwen vertrouwen, wanneer het op opvoeden aankomt, vooral op hun instinct.

6. De gezaghebber

De gezaghebbende moeder heeft hoge verwachtingen van haar kinderen. Ze stelt eisen, maar houdt haar verwachtingen redelijk. Verwar het niet met een autoritaire opvoedstijl; de gezaghebbende moeder voedt op met warmte en gidst haar kinderen. Het gaat om consistentie. Het lijkt streng, maar de gezaghebbende ouder weet dat deze opvoedstijl zorgt voor gelukkige, onafhankelijke kinderen.

Lees ook: Onrustige baby? Dit kun je leren van ‘attachment parenting’

7. De veerkrachtige moeder

Opvoeden met een soort helikopter-view is steeds minder populair. Omdat veel millenial vrouwen zichzelf jaren hebben ge-micromanaged, pakken ze het zelf qua opvoeding relaxter aan. In plaats van hun kroost te beschermen tegen falen, moedigt de veerkrachtige moeder haar kinderen aan om te falen en zo te leren. Millenials weten dat teveel moederen een negatief effect kan hebben op het kind. Ze doen een stapje terug en laten hun kinderen de wereld ontdekken – ook als dat gepaard gaat met af en toe een blauwe plek.

8. De derde kind-benadering

All kinderen die als derde werden geboren, weten dat zij als de jongste met veel meer wegkwamen dan hun oudere broers en zussen. Bij de derde kind-benadering maken ouders niet meer zo’n punt van de dingen die bij de eerste misschien nog wel een issue waren. Heeft de hond aan het gezicht van je baby gelikt? Geen paniek, juist goed voor het immuunsysteem.

9. Mindful mama’s

Mindfulness draait om in het nu leven. Mindful mama’s zijn aandachtig, veroordelen niet en uiten hun onvoorwaardelijke liefde. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zijn opgevoed door ouders die mindful zijn, minder kans hebben op depressies en angsten. Millenials zijn veel bezig met mentale gezondheid en weten dat mindfulness voordelig is voor ouder en kind.

We zijn ook fan van de millenial vader: 7 redenen waarom hij een absolute held is. 

Nooit meer iets missen? Like ons op Facebook!

 

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over zwanger zijn, moeder worden en het leven met je baby in je mailbox.

Reageer op artikel:
9x opvoedstijlen waar millenial moeders in uitblinken
Sluiten