Steeds meer tieners gaan op oppastraining (en dat voelt toch wel erg fijn!)

Sterre Touw 24 nov 2017 De mama

Ondanks dat het soms lastig is om ons kind bij de babysitter achter te laten, ontkomen we er niet aan. Tenminste wil je af en toe nog iets voor jezelf doen, of op date met je vent. Maar goed nieuws voor je onderbuikgevoel: jonge babysitters volgen steeds vaker een oppastraining. Dat is zeker geen overbodige luxe, want zo weten de pubers hoe ze moeten omgaan met baby’s. En het geeft ons een hoop meer vertrouwen!

Moederzorgen

”Wel bellen hè als je er wat gebeurd?!” en ”Zorg je dat hij wel op tijd zijn laatste fles krijgt?”. Het zijn allemaal dingen die je de oppas nog even op het hart drukt voordat je vertrekt naar je avondje uit. Dat is ook niet zo gek, want de babysitters lijken steeds jonger te worden. Vaak hebben ze geen flauw benul over hoe baby’s en peuters in elkaar zitten. Daarom is een oppascertificaat volgens het centrum Jeugd en Gezin van groot belang en steeds populairder. Natuurlijk zijn het niet gelijk gediplomeerde pedagogische medewerkers, maar ze hebben wel een goede basiskennis aan bijvoorbeeld basis EHBO en het verschonen van luiers.

LEES OOK: Mijn moederinstinct zegt: mijn baby van 5 maanden kan best een weekje zonder mij

Trainingen

Marieke Martens van Ma.ma. Kinder- en Jeugdcoaching vertelt aan AD waarom ze de trainingen is gestart. in Deventer, ingehuurd. Martens geeft al een aantal jaren trainingen en heeft een achtergrond als gastouder en in de kinderopvang. De oppas van haar zoontje rende in paniek weg toen haar zoontje een lelijke val maakte. ”Als ze maar in de buurt van mijn zoontje was gebleven. Oppassers moeten leren dat ze een kind nooit alleen moeten laten. Een opgeladen mobieltje binnen handbereik en om hulp bellen. Ook 112 als het nodig is. Ja, de alarmcentrale neemt ze serieus. Ik leer de oppassers ook wat ze moeten zeggen in zo’n geval. Dat ze de oppas zijn, dat ze zelf 14 zijn en wat er met het kind aan de hand is.”

Vertrouwen

Als ouder vind je het vooral aan het begin doodeng om je kindje achter te laten bij de oppas. Dat is helemaal niet gek. Als het om je kind gaat ben je gauw geneigd om hoge eisen te stellen. Zo’n certificaat kan je dus al een stuk meer geruststellen. De pubers worden getraind aan de hand van rollenspellen en oefeningen. De pubers krijgen op deze manier meer zekerheid en weten sneller hoe ze moeten handelen. De lessen die momenteel worden gegeven zijn gratis dus heel toegankelijk. Kortom het is voordelig voor het cv van de babysitter, maar het allerbelangrijkste is dat je met een goed gevoel de zorg over je baby kunt overdragen. Zo kan je onbezorgd van je avondje uit genieten en even lekker ontsnappen aan de dagelijkse moedertaken.

LEES OOK: Onderzoek zegt dat opa’s en oma’s die oppassen langer leven (dus: graag gedaan, mam!)

Niets meer missen? Like ons op Facebook of Instagram (FammeBabyNL).

 

AD.nl

Reageer op artikel:
Steeds meer tieners gaan op oppastraining (en dat voelt toch wel erg fijn!)
Sluiten